x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest de amploare la Chișinău. Circa 20.000 de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de inflație și scumpirile la energie

Protest de amploare la Chișinău. Circa 20.000 de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de inflație și scumpirile la energie

19 Sep 2022   •   09:18
Protest de amploare la Chișinău. Circa 20.000 de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de inflație și scumpirile la energie
Sursa foto: Chisinau/a3

Circa 20.000 de oameni au protestat, duminică, în fața sedului guvernului de la Chișinău din cauza inflației galopante și a scumpirii energiei. Protestatarii au cerut demisia președintei Maia Sandu și a executivului, scrie Reuters. A fost cea mai mare manifestație dintr-un stat al fostei Uniuni SOvietice. 

Maia Sandu a ajuns la putere în urma alegerilor din 2020 promițând combaterea  corupției. Totodată, Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE. 

La demonstrație au participat circa 20.000 de persoane dar organizatorii mitingului spun că numărul ar fi fost de două ori mai mare. Cifrele oferite de oficialități arată doar 6.500 de manifestanți.

Manifestanții acuză guvernul că nu a negociat un preț rezonabil cu Gazprom. Protestatarii au instalat corturi în fața sediului guvernului și au promis să nu plece până când executivul și Maia Sandu nu va demisiona. 

Inflația a ajuns la 34,3% iar ratele dobînzilor la  21,5%.

"Cel mai mare neajuns al lui Sandu este că nu poate comunica cu moldovenii de rând. Sandu şi guvernul ei nu îşi pot asuma partea lor de responsabilitate şi să-i pedepsească pe cei în mod evident incapabili să-şi facă treaba", a spus analistul Vitalie Andrievchi. 

Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa și dependentă în totalitate de gazul rusesc. Autoritățile de la Chișinău au încheiat un nou contract cu  Gazprom în 2021 pe o perioadă de 5 ani dar apropierea R. Moldova de UE a supărat Rusia, ceea ce a pus-o în dificultate. Prerțul gazelor fluctuează în fiecare lună iar țara nu poate plăti. Prețul a crescut cu 29% în această lună, după ce s-a majorat cu 50% în august.

 

×