x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protestatarii din Turcia şi-au făcut partid. Lider e o vedetă rock

Protestatarii din Turcia şi-au făcut partid. Lider e o vedetă rock

25 Oct 2013   •   19:41
Protestatarii din Turcia şi-au făcut partid. Lider e o vedetă rock

Un grup de muzicieni şi de artişti turci a creat un partid politic, Partidul Gezi (Gezi Partisi), numele acestuia venind de la denumirea parcului din Istanbul a cărui anunţată distrugere a declanşat un val de proteste antiguvernamentale în iunie.

“Vrem să trăim într-o ţară democratică. Pentru a ne face cunoscute revendicările, am ieşit în stradă şi am înregistrat şi pierderi de vieţi omeneşti în rândurile noastre. Acum este momentul intrării în Parlament”, au declarat liderii noii mişcări politice, într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a noului partid.

Preşedinţia partidului -  care a fost înregistrat oficial la 1 octombrie la Ministerul turc de Interne - a fost încredinţată unui chitarist talentat, compozitor de rock, în vârstă de 37 de ani, Cem Koksal.
Mişcarea politică turcă are intenţia de a prezenta candidaţi la viitoarele legislative din 2015, pentru a putea revizui Constituţia, scopul declarat fiind acela de a o face “mai democratică”.

În iunie, peste 2,5 milioane de turci au manifestat în întreaga ţară pentru a solicita demisia Guvernului islamo-conservator, aflat la putere din 2002. Fronda a pornit de la intervenţia în forţă a poliţiei împotriva unui grup de ecologişti care protestau faţă de intenţia de distrugere a parcului Gezi, în cadrul unui proiect imobiliar foarte contestat, care viza Piaţa Taksim din Istanbul.

Aceste manifestaţii s-au soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor 8.000, potrivit Uniunii medicilor turci.
Organizaţia Amnesty International a denunţat “încălcarea  pe scară largă” a drepturilor omului în cursul acestor manifestaţii.


×
Subiecte în articol: parcul gezi