x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Proteste în Georgia față de oprirea negocierilor de aderare la UE. Premierul de la Tbilisi spune că nu va permite o revoluție

UPDATE Proteste în Georgia față de oprirea negocierilor de aderare la UE. Premierul de la Tbilisi spune că nu va permite o revoluție

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2024   •   16:25
UPDATE Proteste în Georgia față de oprirea negocierilor de aderare la UE. Premierul de la Tbilisi spune că nu va permite o revoluție
Sursa foto: Hepta

Autoritățile din Georgia au reținut 107 persoane în capitala Tbilisi, în timpul unui protest față de decizia guvernului de a opri negocierile de aderare la UE, a anunțat Ministerul de Interne al țării. Premierul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat că statul nu va permite o revoluție, potrivit Reuters.

UPDATE  „Țara mea suferă, poporul meu suferă - este dureros și emoționant să urmăresc videoclipurile care circulă, opriți violența și agresiunea! Georgia merită Europa astăzi mai mult ca niciodată!”, a scris Kvaratskhelia, sâmbătă, pe Facebook.

„În Georgia, scenariul Maidan nu poate fi realizat. Georgia este un stat, iar statul nu va permite, desigur, acest lucru”, a mai spus Kobakhidze, citat de presa georgiană.

Decizia a fost anunțată joi de partidul aflat la guvernare, Visul Georgian, care a vorbit despre „șantajul” exercitat de UE asupra țării. Evenimentul marchează o schimbare bruscă în politica externă a Georgiei, al cărei obiectiv de aderare la UE este înscris în Constituție.

Peste 100 de persoane au fost reținute în Tbilisi în timpul protestelor din noaptea de vineri spre sâmbătă, care au implicat baricade și confruntări violente între demonstranți și forțele de ordine. Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Protestele continuă pe fondul sprijinului larg al populației pentru integrarea europeană, susținută de sondaje de opinie și exprimată de personalități publice, inclusiv fotbalistul Khvicha Kvaratskhelia, sugerând că nu va permite o revoluție.

Criticii acuză guvernul de tendințe autoritare și apropieri de Rusia, mai ales după reluarea zborurilor directe și ridicarea vizelor pentru cetățenii georgieni de către Moscova. Decizia de a suspenda discuțiile cu UE vine în contextul unor tensiuni crescânde cu Occidentul, care a criticat legile restrictive ale Georgiei privind ONG-urile și drepturile LGBT.

Relațiile dintre Georgia și UE au fost deja afectate, iar noi proteste sunt planificate pentru sâmbătă seara.

ȘTIRE INIȚIALĂ Mii de protestatari au ieșit în stradă timp de două nopți consecutiv, ciocnindu-se cu poliția, care a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Înghețarea discuțiilor privind cererea de aderare la UE a fost întâmpinată cu o furie generalizată în Georgia, al cărei obiectiv de aderare este înscris în Constituție.

Aderarea la UE este extrem de populară în Georgia, sondajele de opinie indicând în mod constant un sprijin public puternic.

România, solidară cu poporul georgian

România este solidară cu poporul georgian în lupta pentru un viitor european, a transmis sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe de la București.

„În calitate de membru al UE, România este pe deplin solidară cu poporul din Georgia în lupta sa legitimă pentru demnitate, libertate și viitor european. Solidaritatea noastră se îndreaptă, de asemenea, către diplomații din Georgia care s-a raliat în sprijinul parcursului european al Georgiei”, a transmis MAE pe platforma X.

Peste 100 de diplomați și funcționari publici din Georgia au semnat o scrisoare deschisă în care afirmă că decizia guvernului de a suspenda negocierile de aderare la UE nu corespunde intereselor strategice ale țării.

Parlamentul European a susținut o rezoluție, joi, care descrie alegerile de luna trecută drept cea mai recentă etapă în „criza democratică care se agravează” în Georgia, și care afirmă că partidul de guvernământ este „pe deplin responsabil”.

În urma rezoluției, premierul Georgiei a declarat că guvernul său „a decis să nu pună pe ordinea de zi problema aderării la UE până la sfârșitul anului 2028”. El a declarat că Georgia va continua să solicite aderarea la UE, dar cu „demnitate” și în propriile condiții.

În ultimele două zile au avut loc proteste în Georgia față de decizia Guvernului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: proteste georgia ue mae