x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste în orașele americane după eliminarea dreptului constituțional la avort

Proteste în orașele americane după eliminarea dreptului constituțional la avort

25 Iun 2022   •   21:30
Proteste în orașele americane după eliminarea dreptului constituțional la avort
Sursa foto: Hepta

Mai multe proteste au avut loc în orașele din Statele Unite ca răspuns la decizia Curții Supreme de Justiție care a anulat dreptul constituțional la avort.

Potrivit The Guardian, la scurt timp după ce decizia de anulare a dreptului constitutional la avort a fost anunțată, demonstranții au început să se adune în marile orașe și în orașe mai mici din SUA.

Pe lângă marea demonstrație din fața Curții Supreme din Washington DC, unde participanții au strigat „Această decizie nu trebuie să rămână în picioare! Avortul legal la cerere!", proteste au avut loc în New York, Los Angeles, Chicago, Austin, Houston, Nashville, Kansas City, Topeka, Tallahassee, Miami, Oklahoma, Boise, New Orleans și Detroit.

De asemenea, proteste de solidaritate au izbucnit în străinătate, la Londra și Berlin.

În Arizona, oamenii care protestau împotriva deciziei în Phoenix au fost puși pe fugă atunci când poliția a tras cu gaze lacrimogene, potrivit relatărilor unor martori oculari.

„Trebuie să ieșim în stradă și să ne ridicăm vocea, chiar și în statele albastre în care drepturile noastre sunt protejate. Aceasta este una dintre cele mai importante decizii din ultimii 50 de ani... și intrăm într-o eră foarte întunecată”, a declarat Mary McNamara, o avocată din San Francisco care se îndrepta să protesteze în orașul din nordul Californiei.

În parcul Washington Square din New York, Lucy Schneider, în vârstă de 101 ani, a sosit împreună cu nepoata sa. „Vreau ca ea să fie liberă să facă avort dacă este necesar. Sper că nu se va ajunge la asta, dar vreau ca ea să poată”, a spus femeia.

Președintele SUA Joe Biden a criticat vineri hotărârea Curții Supreme a SUA care a anulat decizia istorică Roe vs Wade privind avortul, afirmând că sănătatea și viața femeilor americane sunt acum în pericol, informează Reuters.

(sursa: Mediafax)

×