x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste în Viena, după ce un lider de extremă dreapta a intrat în Guvern

Proteste în Viena, după ce un lider de extremă dreapta a intrat în Guvern

18 Dec 2017   •   14:00
Proteste în Viena, după ce un lider de extremă dreapta a intrat în Guvern

Proteste în Vinea, în urma cooptării la guvernare a partidului de extremă dreapta, Partidul Libertăţii, în condiţiile în care în Austria au loc negocieri pentru formarea viitorului Guvern, scrie The Guardian.

În weekend, noul cancelar, Sebastian Kurz, din Partidul Popular din Australia, a încheiat o înţelegere cu Partidul Libertăţii, un partid naţionalist fondat după Al Doilea Război Mondial din foşti membrii ai partidului nazist, condus acum de Heinz-Christian Strache.

Înţelegerea dintre cele două coaliţii a făcut Australia primul stat din vestul Europei care are o prezenţă de extremă dreapta în guvern. La vârsta de 31 de ani, Kurz este cel mai tânăr lider de guvern din Europa.

Partidul Popular al lui Kurz a câştigat 32% dintre voturi la alegerile din octombrie, obţinând 62 de locuri în consiliul naţional de 183 de locuri. Partidul Libertăţii a obţinut 26% din voturi, fiind al doilea cel mai votat, şi a obţinut 51 de locuri în consiliu.

Se estimează că în jur de 5,000 de persoane vor participa la protestele din Viena, luni, un număr mult mai mic comparativ cu cei zeci de mii de oameni care au ieşit în stradă când Partidul Libertăţii a intrat, pentru prima dată, în Guvern, în 2000.

Elicoptere, butoaie cu apă şi  1,500 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a bloca zona din jurul Palatului Hofburg în perioada premergătoare ceremoniei.

Protestatarii s-au strâns în Piaţa Heldenplatz şi au avut pancarde cu “Bun venit, refugiaţi!”, “Afara naziştii” şi “Fără porci nazişti”.

În timpul protestelor, au avut loc şi incidente. Poliţia a aruncat o grenadă fumigenă, când unii protestatari au încercat să rupă cordonul de poliţişti, a declarat un fotograf AFP.

 

 

×