Cel puţin 13 persoane au fost arestate la Los Angeles (California) luni seara, după o nouă noapte de proteste faţă de achitarea lui George Zimmerman, în procesul pentru uciderea unui tânăr negru, a anunţat primarul oraşului american, informează agerpres.ro.
Duminică seară, mai multe magazine, inclusiv un supermarket Wal-Mart, au fost avariate de circa 150 de persoane care s-au adunat să protesteze împotriva deciziei de achitare.
George Zimmerman a fost acuzat că l-a împuşcat mortal pe Trayvon Martin, la 26 februarie 2012, pe când acesta se întorcea acasă, în oraşul Sanford din centrul Floridei.
Sanford este o comunitate închisă, unde este nevoie de acordul cetăţenilor pentru ca o altă persoană să poată locui sau chiar trece.
George Zimmerman făcea de pază atunci în cartierul său, când l-a văzut pe Trayvon Martin, un tânăr negru, şi l-a împuşcat.
Moartea lui Martin, care nu era înarmat, a provocat vii emoţii în SUA, mai ales în rândul comunităţii afroamericane, iar numeroase voci au afirmat că această crimă a avut ca motivaţie prejudecăţile rasiste.
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţişti au avut loc pe mai multe străzi din cartierul Crenshaw, în sud-vestul Los Angeles-ului.
Spre nord, la Oakland, California, au fost arestaţi mai mulţi manifestanţi după ce sute de persoane au luat cu asalt o autostradă şi au blocat circulaţia, potrivit cotidianului Los Angeles Times.
Şeful poliţiei din Los Angeles, Charlie Beck, a reacţionat pe Twitter, scriind că: "Violenţa nu este niciodată răspunsul. Le cer insistent tuturor manifestanţilor din zona L.A. (Los Angeles) să menţină pacea".
În cursul nopţii de duminică spre luni, cel puţin şase persoane au fost arestate în cursul unui protest declarat ilegal de către autorităţi, în faţa sediului CNN de la Hollywood.
Locuitorii din Los Angeles au mai fost martorii unor protestele violente în aprilie 1992, soldate cu mai mulţi morţi, după achitarea unor poliţişti care agresaseră un bărbat de negru, în pofida dovezilor împotriva acestora.
Unul din cei şase juraţi care l-au achitat pe Zimmerman a afirmat luni seară pentru CNN că membrii juriului au fost foarte divizaţi asupra verdictului încă de la începutul deliberărilor. "Am fost trei (persoane) pentru achitare, una pentru crimă şi două pentru omucidere involuntară", a precizat acelaşi jurat.
Însă, "după ore întregi de deliberări asupra legii şi după ce am reluat discuţiile iar şi iar, am decis că nu exista altă soluţie decât să-l achităm pe George Zimmerman", a continuat acesta.
Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat duminică, după achitarea lui Zimmerman, că Statele Unite sunt "un stat de drept" şi că "un juriu s-a pronunţat".