x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste violente la Atena: Mii de greci protestează faţă de noile măsuri de austeritate (VIDEO)

Proteste violente la Atena: Mii de greci protestează faţă de noile măsuri de austeritate (VIDEO)

10 Feb 2012   •   11:20
Proteste violente la Atena: Mii de greci protestează faţă de noile măsuri de austeritate (VIDEO)

Potrivit Sky News, oamenii s-au dezlantuit pe strazile Atenei, existand confruntari intre protestatari si jandarmi. Grecii sunt furiosi din cauza masurilor de austeritate luate deja de autoritatile elene si cer ca Guvernul sa nu mai taie din nou salarile sau sa concedieze oameni in sectorul public.

Grecia a primit ieri un nou termen, 15 februarie, din partea zonei euro pentru a ajunge la un acord asupra reducerilor bugetare. Potrivit unor informatii vehiculate in ultimele zile, masurile din acest acord ar cuprinde, o scadere cu 20 la suta a salariului minim, de la 751 de euro, cat este in prezent, la 600 de euro, si concedierea a 15.000 de oameni din sectorul public.

Noile masuri au starnit insa furia populatiei, principalele doua sindicate din tara anuntand o noua greva generala, de 48 de ore, in zilele de vineri si sambata.

De asemenea, se negociaza si reducerea salariilor in sectorul de stat. Toate aceste masuri de austeritate sunt necesare pentru ca prima transa din noul acord de asistenta financiara de 130 de miliarde de euro sa fie deblocata luna viitoare. Ultimele cifre arata ca rata somajului din Grecia a atins un nivel record de peste 20 la suta. Asta dupa ce tara a adoptat pachetul de salvare din 2010.

"Din pacate, alegerea pe care trebuie s-o facem este un sacrificiu enorm", a declarat ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos. Cu toate acestea, un oficial european a spus ca si alti pasi la fel de severi vor trebui luati in viitor.



×
Subiecte în articol: grecia proteste masuri austeritate