x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia ar putea să declare oficial război Ucrainei! Putin vrea mobilizare generală

Rusia ar putea să declare oficial război Ucrainei! Putin vrea mobilizare generală

03 Mai 2022   •   10:17
Rusia ar putea să declare oficial război Ucrainei! Putin vrea mobilizare generală
Sursa foto: Hepta

Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei încă din 9 mai, o mișcare care ar duce la o mobilizare generală în Rusia, consideră oficiali americani și occidentali, citați de CNN.

Data de 9 mai, cunoscută ca "Ziua Victoriei" în Rusia, marchează înfrângerea naziștilor, în 1945. Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificația simbolică și propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților - sau ambele.

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Putin va declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflict ca la o "operațiune militară specială", interzicând cuvinte precum invazie și război.

"Cred că va încerca să se mute de la "operațiunea sa specială"", a declarat săptămâna trecută secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, la radio LBC. "El a pregătit terenul pentru a putea spune 'uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor, și am nevoie de mai mulți oameni'. Am nevoie de mai multă carne de tun".

Wallace a adăugat că nu ar fi surprins, dar că nu are informații în acest sens, să declare că „acum suntem în război cu naziștii din lume și trebuie să mobilizăm în masă poporul rus'".

O declarație oficială de război pe 9 mai ar putea potența sprijinul public pentru invazie. De asemenea, în conformitate cu legislația rusă, i-ar permite lui Putin să mobilizeze rezerviști și să recruteze oameni, despre care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unui deficit tot mai mare de forță de muncă.

Oficialii occidentali și ucraineni au estimat că cel puțin 10.000 de soldați ruși au fost uciși în război de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu puțin peste două luni.

În urma unei serii de eșecuri militare și logistice, Moscova și-a concentrat eforturile asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care se află în prima linie a conflictului ruso-ucrainean din 2014.

Însă oficialul american a descris luni efortul de război al Rusiei în această zonă ca fiind "anemic".

Oficialul a spus că problemele care au afectat armata rusă de la atacul inițial nu au fost rezolvate. "Încă suferă de o comandă și un control slab, de un moral scăzut în multe unități, de o logistică mai puțin ideală", a spus oficialul.

De asemenea, forțele ruse doresc să evite riscurile care ar putea duce la pierderi suplimentare pentru forțele lor, deja epuizate, a mai spus oficialul, descriind războiul terestru din zonă ca fiind "foarte precaut".

Între timp, forțele ucrainene făceau progrese semnificative pentru a-i respinge pe ruși în jurul orașului Harkov, în extremitatea nord-vestică a regiunii Donbas, a spus oficialul. "Un efort incredibil care, din nou, nu a primit prea multă atenție, dar este doar o altă piesă a rezistenței ucrainene puternice", a spus oficialul.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: putin