x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin către Occident: "Nu vă amestecaţi în Ucraina. Este treaba Rusiei"

Putin către Occident: "Nu vă amestecaţi în Ucraina. Este treaba Rusiei"

26 Mai 2009   •   00:00
Putin către Occident: "Nu vă amestecaţi în Ucraina. Este treaba Rusiei"

Premierul rus, Vladimir Putin, a mărturisit jurnaliştilor una din preferinţele sale literare şi a oferit un citat din jurnalul lui Anton Denikin, comandant ce a luptat contra bolşevicilor după revoluţia din 1917. "El are o discuţie acolo despre Marea Rusie şi Mica Rusie-Ucraina. El spune că nimeni nu ar trebui să intervină în relaţiile dintre noi. Mereu au fost treaba Rusiei însăşi", declara Putin după depunerea unei coroane la mormântul lui Denikin.

Afirmaţiile lui Putin sunt considerate ultimul avertisment din cele lansate către Occident să nu se amestece în Ucraina, o ţară atât de legată, istoric şi cultural de Rusia, încât Kremlin o consideră în cadrul sferei sale de interese.

Moscova a reacţionat de altfel dur la tentativele preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko de a se apropia de NATO şi la un recent acord cu UE privind modernizarea sistemului de gazoducte.

Liderii ruşi şi-au mai exprimat preocuparea şi pentru Parteneriatul estic al UE, dezvăluit în această lună şi care urmăreşte adâncirea legăturilor economice şi politice cu şase state fost sovietice, printre care şi Ucraina.

La recentul summit Rusia-UE de la Habarovsk, preşedintele rus Dmitri Medvedev aprecia că UE "a eşuat în a-l convinge" că nu dăunează intereselor Rusiei.

"Ce mă derutează este că unele state văd acest parteneriat ca pe unul contra Rusiei", dezvăluia acesta.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: externe