x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin contraatacă: “Evenimentele din Ucraina sunt orchestrate de afară. Seamănă mai mult cu un pogrom”

Putin contraatacă: “Evenimentele din Ucraina sunt orchestrate de afară. Seamănă mai mult cu un pogrom”

02 Dec 2013   •   20:24
Putin contraatacă: “Evenimentele din Ucraina sunt orchestrate de afară. Seamănă mai mult cu un pogrom”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a criticat aspru manifestaţiile din Ucraina, unde opoziţia protestează la adresa deciziei puterii de la Kiev de a nu semna Acordul de asociere cu UE şi de a se apropia de Rusia.
“Evenimentele din Ucraina seamănă mai degrabă cu un pogrom decât cu o revoluţie”, a declarat Putin luni, cu ocazia unei vizite în Armenia, potrivit AFP. “Acestea n-au prea mare legătură cu relaţiile Ucrainei cu Uniunea Europeană”, a adăugat preşedintele.
El a afirmat că aceste manifestaţii au fost orchestrate de “actori din afară” şi sunt menite a destabiliza conducerea legitimă a ţării, potrivit Reuters.

Presa, victimă la Kiev

Zeci de jurnalişti care relatau despre protestele din Ucraina au fost răniţi după ce poliţia a recurs la forţă pentru a dispersa acţiunile de protest desfăşurate în weekend în această ţară, potrivit unei organizaţii ce militează pentru drepturile presei, citată de agenţia RIA Novosti.
Sute de persoane au mărşăluit prin centrul Kievului duminică, în cel mai important episod de nemulţumire publică de la refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Protestele, care au fost în mare parte paşnice, s-au inflamat sâmbătă dimineaţă, când poliţia a decis să evacueze în mod violent Piaţa Independenţei.
Oficiali de la Kiev au anunţat duminică faptul că peste 300 de persoane au fost rănite şi 162 de protestatari şi agenţi de poliţie au avut nevoie de spitalizare.
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, îşi menţine pe agendă vizita în China, unde va pleca în cursul zilei de marţi, în ciuda manifestaţiilor de la Kiev la care i se cere demisia, transmite agenţia EFE, preluată de agerpres.ro.
 
Nu introduc starea de urgenţă
Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat luni că omologul său ucrainean Leonid Kojara i-a dat asigurări că puterea ucraineană nu va introduce “stare de urgenţă la Kiev”, după cum transmite AFP.
“Ministrul Kojara mi-a confirmat faptul că Guvernul ucrainean nu are în plan introducerea stării de urgenţă”, a afirmat Radoslaw Sikorski într-o declaraţie de presă făcută la Varşovia după ce a vorbit la telefon cu Leonid Kojara în legătură cu situaţia de la Kiev.
Informaţii privind o eventuală instituire a stării de urgenţă circulă printre miile de manifestanţi pro-UE adunaţi la Kiev. Opoziţia ucraineană bloca luni sediul Guvernului din Kiev, făcând totodată apel la grevă generală pentru a forţa puterea să demisioneze.
Purtătorul de cuvânt al premierului ucrainean Mikola Azarov a dezminţit luni dimineaţa aceste informaţii după o reuniune de urgenţă pe care preşedintele Viktor Ianukovici a ţinut-o duminică la reşedinţa sa din apropierea capitalei ucrainene cu ministrul de Interne Vitali Zaharcenko.

Îngrijorarea Poloniei
Polonia, ţară vecină Ucrainei şi marele susţinător al acestei foste republici sovietice în drumul său spre aderarea la UE, urmăreşte îndeaproape situaţia de la Kiev. Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a convocat luni după-amiaza o reuniune a Consiliului de securitate naţională pe subiectul situaţiei din Ucraina.

Schulz:”Folosirea excesivă a forţei, inacceptabilă”
Folosirea excesivă a forţei împotriva unor demonstranţi paşnici este inacceptabilă, a declarat luni preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, citat într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles, asigurând că urmăreşte evenimentele din Ucraina “cu mare preocupare”.
“Autorităţile nu numai că ignoră aspiraţiile multor cetăţeni ucraineni, dar îi reprimă cu bastoane şi gaze lacrimogene atunci când aceste speranţe sunt exprimate în stradă cu disperare”, a declarat Martin Schulz, aflat într-o vizită la Haga.
“Informaţiile privind existenţa unor provocări, menite să justifice asalturile poliţiei, sunt deranjante în mod special. Autorităţile ucrainene ar trebui să-i asculte pe propriii cetăţeni, nu să-i bată”, adaugă şeful Legislativului comunitar.
Preşedintele PE cere Guvernului ucrainean să-şi respecte “angajamentele internaţionale de a respecta libertatea de expresie şi de adunare”. “Actuala criză ar trebui rezolvată prin dialog între toate forţele politice”, mai afirmă Martin Schulz.



×
Subiecte în articol: demonstratii Ucraina