x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Putin e cu 10 pași înaintea Vestului”

„Putin e cu 10 pași înaintea Vestului”

de Şerban Mihăilă    |    28 Mar 2018   •   11:24
„Putin e cu 10 pași înaintea Vestului”

Douăzeci și trei de țări, inclusiv 16 state membre ale Uniunii Europene, între care și România, au decis să expulzeze un număr de cel puțin 130 de diplomați ruși de pe teritoriile lor, în semn de solidaritate cu guvernul de la Londra, după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie. Moscova își arată colții și amenință cu un răspuns dur la adresa celor care au îndrăznit să se alăture coaliției transatlantice dirijate de Washington și Bruxelles.

Vladimir Putin gândește cu „zece pași” înaintea Occidentului și nu va permite destructurarea rețelei sale de spioni, după ce peste 100 dintre agenții acesteia au fost trimiși înapoi la Moscova, a declarat, ieri, Tom Marcus, fost angajat al MI5, temutul serviciu britanic de informații interne. „La nivel global, o acțiune de anvergura acestor expulzări este fără precedent și va afecta acțiunile lor (n.r. spionilor ruși). (…) Aș crede că Putin a anticipat aceste sancțiuni, deoarece provine din serviciile de informații, așa că gândește cu zece pași înainte, punându-și întotdeauna întrebarea «ce s-ar întâmpla dacă ?»”, a declarat fostul agent britanic, citat de „Daily Mail”. „Ar fi absurd să nu îmi imaginez că Putin lucrează deja la remedierea situației”, a precizat Marcus, care a adăugat că liderul de la Kremlin dorește să-i pedepsească pe cei vinovați de impunerea sancțiunilor diplomatice, iar Rusia se pregătește pentru un nou „Război Rece”. Marcus declară că spionii ruși din Regatul Unit își petrec timpul încercând să sustragă secrete, însă prezența lor pe teritoriul britanic permite de asemenea agenților din Marea Britanie „să adune informații despre activitățile rușilor de aici și din întreaga lume”. „Una dintre concepțiile greșite ale Hollywoodului și ale filmelor în general este că spionii ruși încearcă să se infiltreze în guvernele și în companiile străine. În realitate, ei încearcă să fure secrete pentru a-și dezvolta tehnica militară în ritm astronomic, fără a face cercetări în domeniu. Pentru noi este mai bine să lăsăm operațiunile  lor să se deruleze, deoarece vedem exact pentru ce anume vor să sustragă informațiile respective și cum vor să le folosească”, a precizat fostul spion din MI5. 

Lovitură fără precedent contra Rusiei

„Niciodată până acum nu s-au aliat atât de multe ţări pentru a expulza diplomaţi ruşi”, a declarat, ieri, șeful diplomației britanice, Boris Johnson, pentru „The Times”. „Cred că aceste evenimente ar putea constitui un punct de cotitură”, a adăugat el. „Alianţa occidentală a luat măsuri decisive, iar partenerii Regatului Unit s-au unit împotriva ambiţiei iresponsabile a Kremlinului”, a mai spus Johnson. În SUA, 60 de „spioni” ruși vor fi trimiși acasă, în cea mai importantă expulzare din istoria Americii. Consulatul rus de la Seattle, pe coasta de vest a SUA, va fi închis. În UE, Parisul şi Berlinul au urmat exemplul Londrei, care a expulzat, pe 20 martie, 23 de diplomaţi ruşi. Și 16 state membre ale UE au anunţat expulzări care vizează peste 30 de diplomaţi ai Rusiei. Aceste expulzări în cascadă au fost anunţate de Germania (4 expulzări), Franţa (4), Polonia (4), Lituania (3), Republica Cehă (3), Spania (2), Italia (2), Ţările de Jos (2), Danemarca (2), Suedia (1), Letonia (1), România (1), Croaţia (1), Finlanda (1), Estonia (1), Ungaria (1). La rândul lor, Ucraina, Norvegia, Canada și Australia au anunțat expulzări.

Răspunsul va fi simetric. Ne vom ocupa de acest lucru în zilele următoare și vom răspunde fiecărei țări pe rând”.

Sursă din MAE rus

 

 

×
Subiecte în articol: expulzare diplomati rusi