x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin infruntă ameninţările

Putin infruntă ameninţările

de George Daniel Ripa    |    16 Oct 2007   •   00:00
Putin infruntă ameninţările
Sursa foto: ALEXANDER NEMENOV/

Vladimir Putin a anunţat că va merge la Teheran, in ciuda informaţiilor care dădeau drept sigur un complot impotriva sa, dus la indeplinire de atentatori sinucigaşi.

Vladimir Putin a anunţat că va merge la Teheran, in ciuda informaţiilor care dădeau drept sigur un complot impotriva sa, dus la indeplinire de atentatori sinucigaşi.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a arătat ferm in decizia de a merge la Teheran, in ciuda informaţiilor furnizate de agenţia Interfax, care susţinea, citănd surse din serviciile secrete moscovite, că numărul unu de la Moscova ar putea fi ţinta unui atentat pus la cale de mai mulţi sinucigaşi. Sosirea era programată aseară. "Sunt foarte multe organizaţii radicale de natură extremistă orientate impotriva Rusiei ce ar dori să rezolve o dispută cu preşedintele rus", a declarat Ghenadi Gudkov, membru in comisia de securitate a Parlamentului rus. Vladimir Putin ar fi primul lider rus care vizitează Iranul din 1943, cănd Iosif Stalin sosea in această ţară. Liderul de la Kremlin se afla ieri in Germania, unde s-a intălnit cu cancelarul Angela Merkel.

ASIGURĂRI. Iranul a asigurat ieri că nu există nici un fel de complot care să il vizeze pe preşedintele rus. "Informaţiile oferite de o parte a presei sunt complet lipsite de orice bază şi parte a unui război psihologic dus de duşmani pentru a submina relaţiile dintre Iran şi Rusia", a replicat ministrul de Externe de la Teheran, Mohammed Ali Hosseini.

Vizita lui Putin la Teheran are loc cu ocazia summitului statelor riverane la Marea Caspică. In cadrul acestui summit, Iranul se va alătura, la propunerea Rusiei, unui grup de state care dezvoltă o structură navală in regiunea Mării Caspice. SUA acuză Iranul că doreşte dezvoltarea unui program nuclear. Cel mai important aliat al Iranului este Rusia, stat care a ameninţat de mai multe ori că şi-ar putea folosi dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU in cazul in care SUA vor ridica problema iraniană sub incidenţa capitolului V al Chartei, fapt ce ar putea duce inclusiv la legiferarea internaţională a unei intervenţii militare in această ţară.

george.rapa@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe