x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin invită experţii britanici să participe la descifrarea cutiei negre din avionul doborât de turci

Putin invită experţii britanici să participe la descifrarea cutiei negre din avionul doborât de turci

09 Dec 2015   •   14:14
Putin invită experţii britanici să participe la descifrarea cutiei negre din avionul doborât de turci

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a invitat 'experţi britanici' să participe la descifrarea cutiei negre a bombardierului rusesc Su-24 doborât de aviaţia turcă la 24 noiembrie la frontiera cu Siria, a anunţat miercuri Kremlinul, citat de TASS şi AFP.

Cutia neagră a bombardierului Su-24, doborât de un avion F-16 al aviaţiei turce, a fost recuperată de armata rusă şi Vladimir Putin a ordonat marţi ca aceasta să nu fie deschisă 'decât în prezenţa unor experţi străini'.

Şeful statului rus a 'invitat specialişti britanici să participe la analiza datelor cutiei negre a Su-24', potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Anunţul Kremlinului intervine după o convorbire telefonică între preşedintele rus şi premierul britanic David Cameron.

Cei doi lideri, care au 'abordări similare privind pericolul reprezentat de Statul Islamic (SI, Daesh) şi alte grupări teroriste active în regiune', au discutat de asemenea cu privire la 'stabilirea unei cooperări la nivel de structuri guvernamentale'.

Kremlinul nu a precizat dacă este vorba de o ameliorare a cooperării între armatele rusă şi britanică angajate în raiduri aeriene în Siria, sau între serviciile secrete dintre cele două ţări.

Marea Britanie, care bombardează poziţii ale grupării jihadiste Daesh în Irak, efectuează de la începutul lunii lovituri aeriene în Siria după acceptul dat de parlament în acest sens.

Militarii ruşi au anunţat marţi că au recuperat cutia neagră a bombardierului doborât de aviaţia turcă în zona frontierei dintre Turcia şi Siria, un act ce a fost calificat ca o 'lovitură de cuţit în spate' de către preşedintele Vladimir Putin şi care a provocat o gravă criză diplomatică între Ankara şi Moscova.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că zona unde a căzut bombardierul a fost 'eliberată' de către forţele speciale siriene, ceea ce a şi permis recuperarea cutiei negre în această regiune controlată până acum de rebeli.

Putin a declarat că o analiză a cutiei negre va permite stabilirea traiectoriei şi a coordonatelor bombardierului în momentul în care a fost doborât.

Turcia afirmă că avionul a intrat în spaţiul său aerian şi a ignorat mai multe avertismente radio, în timp ce Rusia neagă şi denunţă o provocare deliberată.

Preşedintele rus a avertizat, de altfel, că descifrarea cutiei negre, indiferent de conţinutul său, nu va duce la schimbarea atitudinii Rusiei şi nu va atenua nemulţumirea faţă de Turcia după 'această lovitură trădătoare'.

×
Subiecte în articol: putin su-24 experti britanici