x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin nu cedeaza - Europenii vor acces la reteaua de gazoducte

Putin nu cedeaza - Europenii vor acces la reteaua de gazoducte

de Ana Ilie    |    27 Mai 2006   •   00:00
Putin nu cedeaza - Europenii vor acces la reteaua de gazoducte

Sah-mat la Soci, la intalnirea Uniunea Europeana - Rusia. Europenii au cerut acces la reteaua rusa de gazoducte, Putin i-a refuzat categoric si i-a poftit sa renunte la ambitia de a controla transporturile ruse de energie.

Presedintele rus Vladimir Putin a respins cu raceala criticile Uniunii Europene cu privire la asa-zisa "diplomatie a gazului", potrivit cotidianului britanic The Independent. Aflat la Soci pentru intalnirea UE - Rusia, Putin a contraatacat si a acuzat europenii ca incearca sa obtina controlul asupra retelei ruse de transport de gaze naturale. "Incaierarea" dintre rusi si europeni are loc inainte de Summitul G8 de la Sankt Petresburg din luna iulie, motiv pentru care publicatia rusa Kommersant o califica drept "o repetitie pentru G8", care se anunta de pe acum a fi unul divizat de problema energiei. S

ummitul de la Soci "are loc in momentul in care relatiile dintre Moscova si Bruxelles traverseaza o perioada nu dintre cele mai bune": Europa ameninta sa caute furnizori alternativi, iar Moscova, in replica, ameninta sa-si gaseasca noi piete de desfacere a gazelor naturale.

MARILE SPERANTE. Delegatia europenilor, compusa din presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cancelarul austriac Wolfgang Schussel si inaltul reprezentant pentru Politica Externa a UE, Javier Solana, traia cu speranta ca Putin le va da asigurari ca Rusia este un furnizor de nadejde de resurse energetice si va accepta ca firmele europene sa aiba acces la reteaua de gazoducte ruse. Liderul rus nu a menajat insa sensibilitatile europene, in conditiile in care pentru multe tari, Rusia a devenit un furnizor important de petrol si gaze naturale. Putin a insistat ca Rusia va vinde energie cui vrea si unde vrea, fara intermediari, si "daca partenerii nostri europeni se asteapta sa le oferim accesul in ce avem noi mai sfant, economia, ne asteptam la pasi reciproci din partea lor in cele mai importante domenii pentru noi".

×
Subiecte în articol: externe