x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin își pune și Rusia în cap

Putin își pune și Rusia în cap

de Şerban Mihăilă    |    22 Sep 2022   •   06:40
Putin își pune și Rusia în cap

Confruntat în ultimele săptămâni cu înfrângeri pe bandă rulantă în Ucraina și cu tot mai mulți contestatari în Rusia, liderul de la Kremlin a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor ruși. Măsura reprezintă, implicit, o recunoaștere a eșecului înregistrat de trupele Moscovei pe frontul ucrainean, după aproape șapte luni de conflict, într-un război care nu decurge conform planurilor trasate de Vladimir Putin. Mai mult, președintele a intrat în gura rușilor, care au realizat brusc că sunt aruncați fără voia lor în „mașina de tocat carne” din Ucraina, iar așa-zisa „operațiune specială” este, de fapt, un război fără sfârșit. Străzile marilor orașe s-au umplut de protestatari și peste o mie de ruși au fost arestați.

Pe fondul pierderilor tot mai mari înregistrate pe frontul ucrainean, unde puternica contraofensivă militară a Kievului i-a obligat pe ruși să se retragă din regiunea Harkov, Kremlinul a recurs la o măsură disperată și, în pofida dorinței sale inițiale, a decretat, ieri, mobilizarea parțială a rezerviștilor ruși. Este vorba despre prima mobilizare în Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Într-un discurs televizat de șapte minute către națiune, difuzat miercuri dimineață, cea mai scurtă dintre alocuțiunile sale de până acum despre războiul din Ucraina, Putin a declarat că a semnat deja decretul pentru mobilizarea parțială, care ar fi trebuit să înceapă chiar de ieri. 

„Vorbim despre o mobilizare parțială, adică doar cetățenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuși la recrutare și, mai presus de toate, cei care au servit în forțele armate și au o anumită specialitate militară și o experiență relevantă.”, a spus Putin.

„Cetățenii ruși chemați în cadrul mobilizării vor beneficia de toate avantajele celor care servesc sub contract!”, a precizat apoi liderul de la Kremlin.

Numărul total de rezerviști care vor fi chemați ar putea ajunge la 300.000, au declarat, ulterior, oficialitățile de la Moscova. 

Rușii susțin că au pierdut doar 6.000 de oameni

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, la scurt timp după discursul președintelui, că mobilizarea parțială decretată de Putin se va aplica „doar celor cu experiență militară anterioară”. 

Doar cei cu experiență relevantă de luptă și serviciu militar vor fi mobilizați, a mai spus ministrul rus. El a adăugat că există aproximativ 25 de milioane de persoane care se încadrează în acest criteriu, dar doar aproximativ 1% dintre ele vor fi mobilizate.

Șoigu a afirmat că Rusia luptă „nu doar împotriva Ucrainei, ci și contra Occidentului”. El a mai spus că oamenii „vor fi pregătiți din punct de vedere militar înainte de a fi desfășurați”, adăugând că mobilizarea nu va include „persoane care au servit ca recruți sau studenți”.

De asemenea, Șoigu a oferit o cifră a pierderilor rusești, spunând că 5.937 de militari au fost uciși. Numărul este cu mult sub estimările date de agențiile ucrainene și occidentale, potrivit cărora Rusia a pierdut zeci de mii de soldați.

Semne de întrebare

Tot ieri, Kremlinul a informat că guvernul rus va anunţa „foarte curând” care categorii de cetăţeni vor fi scutite de la mobilizarea parțială.

În conferinţa sa de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze posibilitatea închiderii frontierelor pentru a împiedica cetăţenii să se sustragă mobilizării, după apariția de informaţii despre o creştere a vânzării de bilete doar dus în afara Rusiei.

La întrebarea dacă Rusia îşi va închide frontierele celor care sunt vizaţi de mobilizare, Peskov a declarat: „Nu pot să răspund la această întrebare. Există dispoziţii în acest sens, cuprinse în legislaţia în vigoare.”

El a mai spus că guvernul rus va decide în scurt timp care cetăţeni vor fi autorizaţi să amâne răspunsul la convocare.

Kremlinul a declarat în mai multe rânduri că nu va trimite recruţi - tineri care execută un stagiu obligatoriu de 12 luni în forţele armate - în Ucraina.

Apoi, în conferinţa sa de presă, Peskov s-a eschivat să răspundă întrebărilor unor jurnalişti despre conţinutul celui de-al şaptelea punct din decretul prezidenţial privind mobilizarea parţială, care nu putea fi citit, limitându-se să afirme că este „secret de serviciu”, a informat Lenta.ru.

Potrivit lui Peskov, conţinutul celui de-al şaptelea punct este secret, fiind destinat exclusiv utilizării oficiale. El a adăugat, totuşi, că acesta se referă la numărul de cetăţeni ce ar urma să fie mobilizaţi efectiv.

O altă clauză din decret îi împiedică pe majoritatea soldaților profesioniști să își rezilieze contractele și să părăsească serviciul militar, atât timp cât mobilizarea parțială este în vigoare.

Decretul, publicat pe site-ul preşedinţiei ruse, conţine nouă puncte.

În pragul revoltei. Sute de arestări

Putin a ezitat multă vreme să decreteze mobilizarea generală sau parțială pe teritoriul țării, știind că această decizie va provoca furia concetățenilor săi și, în același timp, va fi interpretată drept recunoașterea slăbiciunii de care a dat dovadă armata rusă timp de șapte luni, pe frontul ucrainean.

Din această perspectivă, decizia lui Putin riscă să se întoarcă împotriva sa, afectându-i propria poziție, făcând ca războiul din Ucraina să devină nepopular acasă și expunând deficiențele militare majore ale Rusiei.

Mai mult, este puțin probabil ca mobilizarea să aibă consecințe pe câmpul de luptă timp de câteva luni, din cauza lipsei de facilități de antrenament și de echipamente cu care se confruntă armata lui Putin. 

De altfel, chiar dacă nu una generală, mobilizarea parțială pare să fi semănat deja îndoială în rândul rușilor, în privința războiului din Ucraina. La scurt timp după discursul lui Putin, presa rusă a raportat o creștere bruscă a cererilor de bilete de avion în străinătate, deși de la începutul războiului sunt disponibile mult mai puține bilete, iar acestea sunt mult mai scumpe decât înainte.

Mai mult, imediat după anunțul Kremlinului, mișcarea de opoziție rusă „Vesna” a chemat la proteste la nivel național, încă de miercuri seară, precizând: „Mii de bărbați ruși - tații, frații și soții noștri - vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”.

Spre seară, pe site-ul Change.org a fost publicată o petiție împotriva mobilizării, care strânsese deja aproape 250.000 de semnături, transmitea portalul de ştiri Meduza. „Noi, cetățenii Rusiei, femei și bărbați, ne opunem mobilizării generale”, preciza manifestul. 

Ulterior, „Grupul independent OVD-Info” susținea că peste 1300 de participanţi la proteste împotriva mobilizării au fost arestaţi, ieri, în Rusia. Organizaţia de monitorizare a demonstraţiilor mai anunța că are informaţii despre arestări în circa 40 de oraşe, 

Nu este însă foarte clar câți ruși vor îndrăzni să protesteze în următoarele zile, în contextul în care Rusia reprimă în general opoziția și are legi dure împotriva discreditării soldaților și a operațiunii militare.

De altfel, într-un nou semnal că Rusia se pregătește pentru un conflict prelungit, Camera inferioară a parlamentului, controlată de Kremlin, votase, marți, pentru a înăspri legile împotriva dezertării și a capitulării. Parlamentarii au votat, de asemenea, în favoarea introducerii unei posibile pedepse de zece ani de închisoare pentru soldații care refuză să lupte.

Din închisoare, cel mai important opozant al președintelui Putin, Aleksei Navalnîi, a transmis că mobilizarea militară parţială anunţată de Kremlin va duce la „o enormă tragedie”, calificând ofensiva Rusiei în Ucraina „un război criminal eşuat”. 

„Este clar că războiul criminal care se desfăşoară în prezent se agravează şi se amplifică, iar Putin încearcă să implice în el cât mai multă lume posibil!”, a spus Navalnîi, folosind un cuvânt interzis de Kremlin, care îşi numeşte ofensiva în Ucraina „operaţiune militară specială”.

Putin vrea să „păteze cu sânge mâinile a încă sute de mii de persoane”, a adăugat el. „Totul se face pentru ca un singur om să-şi păstreze puterea şi să o prelungească!”, a mai afirmat Navalnîi. 

Kremlinul, confruntat cu „sabotajul pasiv”

Analistul politic rus Dmitri Oreshkin susține că anunțul lui Putin miroase a „act de disperare”. El prezice că rușii vor rezista mobilizării printr-un „sabotaj pasiv”.

„Oamenii se vor sustrage acestei mobilizări în toate modurile posibile, vor da mită pentru a scăpa de această mobilizare, vor părăsi țara!”, afirmă Oreshkin pentru AP, într-un interviu acordat miercuri.

Anunțul nu va fi bine primit de publicul larg, mai spune Oreshkin, descriindu-l drept „o lovitură personală uriașă pentru cetățenii ruși, care până de curând participau la ostilități cu plăcere, stând pe canapele și uitându-se la televizor. Acum, însă, războiul a intrat în casa lor.”.

Slăbiciunea Kremlinului a fost exacerbată apoi în declarații publice și de către liderii occidentali. Ambasadorul american în Ucraina, Bridget Brink, a scris pe Twitter că mobilizarea este un semn „de slăbiciune, de eșec al Rusiei”.

La rândul său, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a reluat ideea, descriind mișcarea lui Putin drept „o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează”.

„El și ministrul său al Apărării au trimis zeci de mii de cetățeni ai lor la moarte, echipați prost și conduși prost!”, a precizat Wallace într-o declarație. „Nici amenințările, nici propaganda nu pot ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită, iar Rusia devine o paria la nivel global!”, a adăugat el. 

 

×