x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia pregătea încă din 2013 un război cu NATO

Rusia pregătea încă din 2013 un război cu NATO

08 Oct 2022   •   09:04
Rusia pregătea încă din 2013 un război cu NATO
Sursa foto: HEPTA

Preşedintele rus se pregătea din 2013 pentru un război la scară largă cu NATO, dar a fost indus în eroare de producătorii de arme ca să-i facă pe plac, ajungând să creadă că arsenalul Rusiei echivala sau chiar îl depăşea pe cel al Statelor Unite ale Americii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat în septembrie 2013 fabrica de puşti Kalaşnikov şi a inspectat armamentul de acolo, inclusiv noua puşcă AK-12, care a intrat în producţie din 2018.

Compania Kalashnikov este cel mai mare producător din ţară de puşti de lunetist, arme automate şi de arme de vânătoare, producând 95% din armele de calibru mic ale Rusiei.

Imaginile cu cantitatea imensă de arme ne arată că Putin se pregătea pentru un război de anvergură cu NATO în Europa de Est, având în vedere că Ucraina era condusă de un regim prorus la aceea vreme.

La finalul filmării, Putin inspectează soldaţii ruşi echipaţi cu vestă antiglonţ cu inserţii ceramice şi cu un modul GPS în loc de epoleţi, iar comandantul de brigadă era dotat cu o tabletă digitală pe care putea vedea poziţia fiecărui soldat.

Putin chiar credea că Rusia dispunea de armament şi de artilerie care să se compare cu cel al Statelor Unite.

Partea proastă pentru el este că în 2022, în cadrul "Operaţiunii Speciale" din Ucraina, nu a fost trimis niciun soldat rus echipat cu astfel de arme sau cu echipamente high-tech.

Inclusiv vestele anti-glonţ sau sisteme cu vedere în infraroşu pe timp de noapte au lipsit în acest război, iar majoritatea soldaţilor ruşi au luptat în aceleaşi condiţii precare cum au luptat soldaţii sovietici în Afganistan în anii 1980 sau pe Frontul de Est pe durata celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-o altă filmare din 2017 apare echipamentul unui soldat rus al viitorului, cu vestă antiglonţ, de la Institutul Central Ştiinţific de Cercetare pentru Inginerie a Maşinilor de Precizie (institutul face parte din corporaţia de stat Rostech). Echipamentul a fost la expoziţia Rusia se concentrează pe Viitor, organizată în Sala Centrală de Expoziţii Manezh din Moscova.

Cinci ani mai târziu, Federaţia Rusă nu dispune de niciun soldat rus de infanterie astfel echipat şi a pierdut 60.000 de militari în Ucraina după şapte luni de război, armata rusă fiind împotmolită, nereuşind să ocupe pe deplin teritoriile vizate de Putin din regiunea Donbass.

Tancul robotic T-14 Armata, căruia i s-a făcut din 2014 multă propagandă că este cel mai avansat vehicul blindat de pe planetă, este o glumă proastă pentru că unul dintre exemplare s-a defectat la parada din 2015 şi niciunul nu a fost trimis în Ucraina pentru că nu este vreun tanc de nouă generaţie care să fie operaţional pentru lupte.

Nici aeronavele ruseşti de luptă din generaţia a cincea nu sunt operaţionale, Rusia având numai 10 aeronave Suhoi Su-57 în testare, fără capacităţi stealth aşa cum are avionul american de luptă F-22 Raptor.

Mai grav pentru Putin este că multe dintre rachetele intercontinentale balistice sunt atât de vechi (din anii 1960-1980) încât că ar putea exploda la lansare sau chiar deasupra Rusiei în cazul în care ar ordona un atac nuclear strategic, iar radiaţiile s-ar răspândi pe teritoriul Rusiei.

Rusia nu are resurse pentru a le schimba piesele periodic precum Statele Unite care pot să înlocuiască periodic rachetele vechi cu cele noi.

După cum se observă dintr-o altă filmare în timpul Operaţiunii Speciale, a fost surprins momentul în care un sistem rus de rachete sol-aer trage chiar asupra sa din cauza unei defecţiuni bizare.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rusia război NATO