x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, Xi și Orban jubilează la atacurile lui Trump asupra Justiției americane

Putin, Xi și Orban jubilează la atacurile lui Trump asupra Justiției americane

de Şerban Mihăilă    |    04 Iun 2024   •   07:00
 Putin, Xi și Orban jubilează la atacurile lui Trump asupra Justiției americane

​​​​​​​După verdictul istoric de vinovăție în cazul mitei oferite înaintea campaniei sale prezidențiale din 2016, Donald Trump a atacat vehement Justiția americană, printr-o serie de afirmații lipsite de acoperire despre un proces „măsluit”, care au fost preluate și amplificate imediat de puterile autocrate, aflate într-un etern război cu administrația de la Washington și cu tot ceea ce înseamnă sistemul de valori al SUA. Muniția propagandistică pusă pe tavă rivalilor Americii de chiar unul dintre cei doi participanți la cursa pentru Casa Albă îi convine de minune mai ales lui Putin, aflat într-un moment de răscruce în războiul din Ucraina.

„Dacă îmi pot face asta mie, pot face asta oricui!”, tuna Trump, la sfârșitul săptămânii trecute, la scurt timp după aflarea verdictului pronunțat împotriva sa de către juriul din New York. 

La mii de kilometri distanță, președintele rus, Vladimir Putin, „își freca probabil mâinile de bucurie”, remarca, în același timp, Fiona Hill, fost consilier principal pe probleme de securitate națională la Casa Albă pentru trei președinți americani, inclusiv în mandatul lui Trump.

Hill și alți analiști susțin că atacurile lui Trump ar putea fi utile lui Putin și altor autocrați, în încercarea lor de a-și întări poziția în rândul propriilor cetățeni, de a influența viitoarele alegeri prezidențiale americane, în care Trump este prezumtivul candidat republican, și, nu în ultimul rând, de a submina influența globală a Statelor Unite.

De altfel, cele mai importante țări conduse de regimuri autocratice au reacționat rapid, în sprijinul lui Trump.

Moscova a fost de acord imediat cu aprecierile lui Trump în privința verdictului de joi, catalogând deznodământul procesului drept rezultatul unei operațiuni menite să ducă la „eliminarea rivalilor politici prin toate mijloacele legale sau ilegale posibile”, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

În septembrie, Putin declara că urmărirea penală a lui Trump este o răzbunare politică și o acțiune care „arată putreziciunea sistemului american”.

Tot după verdict, premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a numit pe Trump un „om de onoare” și l-a îndemnat să „continue lupta”.

Concomitent, ziarul de stat chinez „Global Times”, portavocea regimului de la Beijing, a scris că sentința de condamnare a lui Trump se adaugă la „caracterul grotesc” al alegerilor prezidențiale americane din acest an, precizând că verdictul va agrava extremismul politic și se va încheia cu „și mai mult haos și tulburări sociale”.

Ajutor nesperat pentru Moscova

Este foarte probabil ca Putin să considere că ultimele acuzații inflamatoare formulate de Trump reprezintă o oportunitate, susțin mai mulți analiști politici. 

Liderul de la Kremlin a încercat multă vreme să adâncească diviziunile din societățile occidentale, în efortul de a promova viziunea Rusiei asupra lumii. 

Încă de la invazia Ucrainei și chiar înaintea alegerilor cruciale din Occident, din acest an, Moscova a fost acuzată că a derulat numeroase atacuri de sabotaj și, de asemenea, că i-a vizat pe disidenții aflați în străinătate pentru a alimenta neliniștile și a semăna discordie în SUA și în rândul statelor aliate cu administrația de la Washington.

Kremlinul mai fusese acuzat de amestec în alegerile americane din 2016, câștigate de Trump, prin crearea unei armate de troli, prin piratarea campaniei lui Hillary Clinton, prin răspândirea de știri false și prin încercarea de a influența oficiali americani.

„Acum, nu mai e nevoie ca el să săvârșească nicio ticăloșie, din moment ce există oameni din interiorul sistemului american însuși, care îl denigrează și îl trag în jos”, remarcă Hill, citată de AP, referindu-se la liderul rus.

Haosul politic din SUA poate aduce beneficii liderilor autocrați, prin distragerea atenției Washingtonului de la problemele-cheie de pe scena internațională, inclusiv de la războiul din Ucraina. 

Obiectivul Rusiei este acela de a transforma vocile „de la periferia dezbaterii politice, în curentul principal”, susține David Salvo, director general al Alianței pentru asigurarea democrației, la „German Marshall Fund” din Washington, D.C.

Kremlinul face acest lucru, în parte, prin promovarea punctelor de vedere rusești, sub masca unor știri și postări pe rețelele de socializare ce par a proveni din Occident, adaugă analistul, citat de AP.

Salvo a remarcat că dezacordurile din Congresul SUA, care au întârziat un pachet de ajutor pentru Ucraina, au urmat unei campanii rusești pe rețelele de socializare, care îi viza pe americani. Această întârziere a avut drept consecință preluare inițiativei pe frontul ucrainean de către Rusia. 

Atacurile lui Trump și ale aliaților săi la adresa sistemului judiciar american oferă „muniția perfectă” pentru o altă „operațiune majoră de propagandă și influență”, a precizat Hill, la rândul ei, sugerând că Rusia i-ar putea viza pe votanții indeciși din statele americane importante din punctul de vedere al numărului de electori, înainte de alegerile din noiembrie.

De generații întregi, administrațiile prezidențiale de la Casa Albă au prezentat America drept un bastion al democrației, al libertății de exprimare și al drepturilor omului și au încurajat alte state să adopte aceste idealuri. Trump sugerează însă că sistemul de justiție este folosit pentru a-l persecuta - lucru care se întâmplă doar în țările conduse de autocrați.

Mesajele dictatorilor

Liderilor acestor state, inclusiv lui Putin, „le convine enorm” faptul că Trump critică „instituțiile-cheie ale democrației”, în modul în care puterile autocrate au făcut-o ani întregi, deoarece îi legitimează în ochii propriului popor, afirmă Graeme Robertson, profesor de științe politice la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill.

Trump se consideră „un conducător puternic” și se inspiră din Putin, mai spune Hill. Atacurile sale încurajează orice națiune - de la cele cu o ușoară nemulțumire, până la cele ostile pe față - „să simtă că a venit momentul lor pentru a doborî colosul!”, adaugă ea.

Mesajul pentru cetățenii chinezi și ruși care urmăresc scandalul derulat în SUA ar fi că tot mai bine este acasă. Mesajul pentru țările pe care Rusia și China le curtează în încercarea de a-și extinde influența în Africa, Asia și America Latină este că Moscova și Beijingul pot oferi parteneriate mult mai de încredere.

Amenințarea din partea „noii axe a dictatorilor”, care include Rusia, China, Iran și Coreea de Nord, este „descurajantă”, deoarece aceste state colaborează mai strâns și au interese care se suprapun, afirmă și Matthew Kroenig, fost oficial al apărării și vicepreședinte la Centrul Scowcroft pentru strategie și securitate, din cadrul Consiliului Atlantic.

Moscova, în special, spune Kroenig, va încerca probabil să se folosească de tulburările politice din SUA pentru a diviza NATO. Rusia ar putea încerca să întoarcă publicul din statele NATO împotriva SUA, încurajându-l să se întrebe dacă are „valori comune” cu americanii, remarcă el. Dacă va avea succes, acest lucru ar putea duce la o remodelare fundamentală a arhitecturii globale de securitate, un obiectiv al Rusiei și Chinei încă de la sfârșitul Războiului Rece.


 

×