x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putini bani din Irak

Putini bani din Irak

21 Noi 2004   •   00:00

Marii creditori ai Irakului au convenit sa anuleze 80% din datoriile pe care Bagdadul ar trebui sa le inapoieze tarilor industrializate. Ei au impus insa o conditie: Irakul trebuie sa colaboreze cu Fondul Monetar International.

ANCA ALDEA

SARACIE LUCIE. Irakul nu are acum de unde sa dea banii inapoi imprumutati de Saddam
Datoriile pe care Irakul le are de returnat multor tari din lume au revenit in actualitate o data cu reuniunea, in capitatala Frantei, a celor 19 membri permanenti ai Clubului de la Paris, principalii creditori ai Bagdadului. Clubul, care a imprumutat fostul regim al lui Saddam Hussein cu circa 42 de miliarde de dolari, a convenit, la sfarsitul saptamanii trecute, sa anuleze o mare parte a datoriilor. Concesia este insa "puternic conditionata" de un program al Fondului Monetar International (FMI) pentru reconstructia Irakului, a declarat un oficial care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

CONDITIE. Ministrul german de Finante, Hans Eichel, a anuntat, sambata, ca reducerea cu 80% a datoriilor va fi realizata in trei etape. In viitorul apropiat vor fi sterse imediat 30% din datorii. Alte 30 de procente vor fi sterse printr-un program al FMI, pentru ca in faza a treia, anularea celor 20 de procente ramase va fi conditionata de succesul implementarii acestui program. Rusia s-a opus semnarii acordului de principiu, alaturi de celelalte 18 state-membre ale Clubului, potrivit unor surse oficiale, dar anonime.

Acordul a multumit insa Statele Unite si Marea Britanie, care au solicitat in repetate randuri anularea cu 90 si chiar 95% a datoriilor Irakului. Pe de alta parte, concesia semnata la Paris reprezinta, in viziunea unor analisti, "un compromis considerabil pe care l-a facut presedintele francez Jaqcues Chirac in vederea imbunatatirii relatiilor cu administratia americana".

La evenimentul de saptamana trecuta, ministrul irakian de Finante, Adel Abdel Mahdi, a amintit ca liderii G8 - ai Statelor Unite, Japoniei, Germaniei, Marii Britanii, Frantei, Italiei, Canadei si Rusiei - au convenit pentru o eventuala reducere a datoriei totale estimate la 120 de miliarde de dolari.

ALTE DATORII. Dar Irakul are de returnat bani si altor tari nemembre ale Clubului de la Paris, intre care si Romania. Tara noastra ar trebui sa recupereze peste 1,72 de miliarde de dolari. Cel putin aceasta era valoarea estimata anul trecut, valoare care ar trebui actualizata in functie de dobanzile aferente. In 2003, Clubul de la Paris a anuntat o lista de tari care ar fi trebuit sa-si recupereze datoriile de la Irak. Intre aceste state, Rusia ar fi urmat sa primeasca 3,45 miliarde de dolari, Franta - 2,99 miliarde, Germania - 2,4 miliarde, Italia - 1,73 miliarde, Marea Britanie - 931 de milioane, SUA - 2,19 miliarde si Japonia - 4,11 miliarde. Romania a fost insa scoasa din calculele marilor creditori. Nici vecina noastra de la sud de Dunare, Bulgaria, nu este luata in seama. Recent, Ministerul bulgar de Finante anunta ca tara sa nu este dispusa sa stearga definitiv datoria Irakului, 1,37 miliarde de dolari.

Din Clubul de la Paris fac parte 19 membri permanenti - Austria, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Federatia Rusa, Spania, Suedia si SUA.

TOTAL
Datoria publica a Irakului este estimata la 120 de miliarde de dolari, dintre care mai mult de o treime, in jur de 40 de miliarde, ar reveni Clubului de la Paris. Irakul datoreaza peste 60 de miliarde de dolari altor state nemembre Clubului, cum sunt statele din fostul bloc comunist si tarile din Golful Persic. Alte 20 sau 30 de miliarde de dolari ar trebui sa fie returnate de catre Bagdad unor creditori privati.
×
Subiecte în articol: externe miliarde dolari