x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Radovan Karadjici, in inchisoarea TPI

Radovan Karadjici, in inchisoarea TPI

de Mihaela Matachita    |    31 Iul 2008   •   00:00
Radovan Karadjici, in inchisoarea TPI

JUSTITIE  ●  Fostul lider al sirbilor bosniaci, transferat la Haga
Fostul lider politic al sirbilor bosniaci, Radovan Karadjici, acuzat de genocid, a fost plasat in detentie ieri la inchisoarea Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la Haga si compare astazi in fata judecatorului.



JUSTIŢIE  ●  Fostul lider al sîrbilor bosniaci, transferat la Haga
Fostul lider politic al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadjici, acuzat de genocid, a fost plasat în detenţie ieri la închisoarea Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la Haga şi compare astăzi în faţa judecătorului.

Karadjici, "care a fost arestat la 21 iulie 2008 în Serbia, a fost încarcerat în centrul de detenţie de la Haga", se arată în comunicatul tribunalului. Potrivit agenţiilor de presă, un jurnalist a declarat că a văzut două camionete cu girofarul aprins care au intrat pe porţile închisorii de la Scheveningen la ora 07:15 (08:15, ora României). O jumătate de oră mai tîrziu, un elicopter care decolase de pe aeroportul din Rotterdam, unde a aterizat avionul la bordul căruia s-a aflat fostul lider al sîrbilor bosniaci, a ajuns în incinta închisorii. Un purtător de cuvînt al TPI a refuzat să precizeze cu care dintre mijloace a fost transferat Karadjici în centrul de detenţie. La Belgrad, escortat de mascaţi din cadrul serviciilor secrete sîrbe, Karadjici fusese dus de la închisoare pe aeroport cu un convoi de maşini de teren negre în jurul orei 04:00 (05:00, ora României), pentru a fi urcat la bordul unui avion cu direcţia Olanda, urmînd să fie preluat de un elicopter şi transportat la Scheveningen.

MITING. Înainte de finalul mitingului de sprijin organizat marţi seară la Belgrad de forţele ultranaţionaliste şi de dreapta pentru a protesta faţă de transferarea lui Karadjici, un grup de aproximativ 200 de persoane a atacat cu pietre forţele de poliţie, care au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene. Mai multe persoane au fost rănite atît din rîndurile demonstranţilor, cît şi din partea echipelor de intervenţie ale poliţiei, jandarmeriei, fiind produse şi pagube materiale în centrul capitalei sîrbe. 46 de persoane, dintre care 25 poliţişti, au fost transportate la spital.

Karadjici (63 de ani) urmează să compară pentru prima dată în faţa unui judecător al TPI, olandezul Alphons Orie,  astăzi, la ora 16:00 (17:00, ora României), pentru a fi întrebat dacă pledează vinovat sau nevinovat, a anunţat TPI.

CAPETE DE ACUZARE. Karadjici este inculpat pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război din cauza rolului avut în războiul din Bosnia, soldat cu moartea a peste 200.000 de persoane între 1992 şi 1995. El riscă închisoare pe viaţă dacă este găsit vinovat pentru cele 15 capete de acuzare formulate împotriva sa, în special genocid, persecuţii, exterminare, crime, deportări, acte inumane sau luare de ostatici. A fost pus sub acuzare în 1995, dar pînă lunea trecută s-a aflat în libertate, deoarece autorităţile nu au reuşit să îl captureze. Potrivit actului de acuzare, el este principalul artizan al planului de "epurare etnică" din anumite zone din Bosnia-Herţegovina, alături de fostul lider militar al sîrbilor bosniaci Ratko Mladici, şi el căutat de TPI. Obiectivul vizat de cei doi era crearea "Serbiei Mari". Karadjici este acuzat pentru trei dintre cele mai tragice episoade ale războiului din Bosnia: masacrul de la Srebreniţa, asediul oraşului Sarajevo şi reţinerea a mii de civili în taberele din regiunea Prijedor, în nord-vestul Bosniei. La Srebreniţa, peste 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani au fost executaţi de forţele sîrbe. Acesta este cel mai grav masacru comis în Europa de la sfîrşitul celui de-al doilea război mondial. Medic psihiatru, Karadjici este acuzat că ar fi planificat o campanie "pentru menţinerea locuitorilor din Sarajevo într-o stare de teroare continuă". Trupele sale au folosit orice armă au avut la dispoziţie şi rezerve nelimitate de muniţie datorită predominanţei sîrbe în cadrul armatei naţionale a Iugoslaviei conduse de Slobodan Miloşevici.

×
Subiecte în articol: externe karadjici