x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Escaladarea violenţelor între Israel şi palestinieni îngrijorează SUA

Escaladarea violenţelor între Israel şi palestinieni îngrijorează SUA

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2023   •   08:30
Escaladarea violenţelor între Israel şi palestinieni îngrijorează SUA
Sursa foto: Hepta

Administraţia de la Washington a exprimat preocupări, joi seară, în legătură cu intensificarea confruntărilor între armata israeliană şi militanţi palestinieni şi a îndemnat ambele părţi să diminueze tensiunile, după un raid militar israelian în Cisiordania soldat cu cel puţin nouă morţi.

Barbara Leaf, asistent al secretarului de Stat american responsabil de zona Orientului Mijlociu, a afirmat că este "regretabilă" moartea civililor în cursul raidului israelian, precizând că Washingtonul va cere informaţii din partea Israelului, conform site-ului Ynetnews.com.

Administraţia de la Washington a pledat pentru acţiuni de reducere a tensiunilor, care intervin înaintea unui turneu pe care secretarul de Stat american, Antony Blinken, îl va efectua în Egipt, Israel şi Cisiordania în perioada 29-31 ianuarie. Barbara Leaf a criticat decizia Autorităţii Palestiniene de a suspenda coordonarea în materie de securitate cu Israelul în urma recentelor evenimente. "Nu credem că este o măsură adecvată în acest moment", a afirmat Barbara Leaf, conform postului Al-Arabiya.

"Sunt profund alarmat şi întristat de continuarea ciclului violenţelor în Cisiordania ocupată. Moartea a nouă palestinieni astăzi, printre care se numără militanţi dar şi o femeie, în cursul unui raid israelian în Jenin, reprezintă un nou exemplu puternic privind amplificarea violenţelor. Îndemn părţile să reducă tensiunile şi menţin contactele cu autorităţile israeliene şi palestiniene în sensul restabilirii calmului şi evitării escaladării conflictului", a declarat Tor Wennesland, coordonator special al ONU privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, citat de postul public de radio american NPR.

Potrivit unor surse, Egiptul ar fi iniţiat demersuri în relaţia cu Israelul şi grupurile militante palestinene pentru a le îndemna să nu treacă la confruntări suplimentare. Germania şi Olanda au îndemnat Israelul să evite escaladarea violenţelor în Cisiordania şi să reia dialogul cu liderii palestinieni.

Nouă palestinieni au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi, joi dimineaţă, în schimburi de focuri cu trupele israeliene, în cursul unei intervenţii în oraşul palestinian Jenin, în Cisiordania. Armata israeliană a comunicat că a descins în tabăra de refugiaţi din Jenin "pentru a preveni un atac terorist".

Guvernul israelian intenţionează să plaseze în stare de alertă serviciile de securitate din Cisiordania, de teama ripostelor grupurilor militante palestiniene.

Tensiunile s-au amplificat în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est în ultimul an, iar armata israeliană efectuează constant operaţiuni de securitate după numeroase atacuri antiisraeliene. De la începutul acestui an, cel puţin 29 palestinieni au fost ucişi în operaţiuni ale serviciilor de securitate israeliene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×