x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rămăşiţele satelitului căzut sâmbătă ar putea să nu fie găsite niciodată

Rămăşiţele satelitului căzut sâmbătă ar putea să nu fie găsite niciodată

de Mediafax    |    25 Sep 2011   •   10:34

Agentia spatiala americana (NASA) a anuntat ca crede ca ramasitele Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), cazut sambata pe Pamant, au ajuns in Oceanul Pacific, dar este posibil sa nu determine niciodata cu exactitate locul si momentul prabusirii.Satelitul NASA de sase tone a cazut pe Pamant, in noaptea de vineri spre sambata, arzand in atmosfera terestra, dar lasand probabil o tona de deseuri intr-o zona necunoscuta.
Dupa 20 de ani in care a fost pe orbita, UARS a cazut pe Pamant sambata, intre 03.23 si 05.09 GMT (06.23 - 08.09 ora Romaniei).
NASA estima ca ramasitele satelitului nu s-ar putea imprastia pe mai mult de 500 de mile (circa 800 kilometri). De asemenea, potrivit estimarilor Agentiei spatiale americane, UARS s-ar fi dezintegrat in urma arderii, dar circa 26 de bucati, dintre care cea mai mare nu ar fi depasit greutatea de 150 de kilograme, ar fi supravietuit.
In caderea sa, UARS ar fi trecut de deasupra coastei de est a Africii in dreptul Oceanului Indian, apoi al Pacificului, deasupra nordului Canadei, apoi peste partea de nord a Atlanticului indreptandu-se catre vestul Africii.
"Pentru ca nu stim care a fost exact punctul de reintrare in atmosfera, nu stim nici unde ar putea fi ramasitele", a spus Nicholas Johnson, specialist in deseuri spatiale la Johnson Space Center, al NASA, din Houston. "S-ar putea sa nu stim niciodata", a mai spus acesta.
Pana in prezent, nu este cunoscut vreun caz de accidentare a unei persoane din cauza deseurilor cazute din spatiu si nici nu au fost vreodata distrugeri majore. NASA a estimat ca sansele ca cineva oriunde pe Pamant sa fie ranit in urma caderii deseurilor spatiale sunt de 1 la 3.200, in timp ce probabilitatea ca un om sa fie lovit este de 1 la 22 de bilioane, dat fiind ca pe Glob traiesc 7 miliarde de oameni.
In cazul ranirii unor persoane sau producerii unor pagube materiale cauzate de caderea resturilor desprinse din UARS, Statele Unite vor plati compensatii victimelor, in virtutea unei conventii internationale ce a fost incheiata in 1972. Statele Unite ale Americii au semnat aceasta conventie cu alte 79 de tari.
UARS este cel mai mare satelit NASA care a cazut pe Terra in ultimele trei decenii, dupa caderea satelitului Skylab in vestul Australiei in 1979. Potrivit expertilor in deseuri orbitale, obiecte cu o talie comparabila celor desprinse din UARS vor cadea pe Terra de acum inainte o data pe an.
UARS a fost plasat pe orbita in 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera inalta a Terrei si si-a incheiat misiunea in 2005 dupa ce si-a consumat carburantul.
Cel mai mare dispozitiv spatial care a cazut pe Terra a fost statia spatiala sovietica Salyut 7, ale carei resturi au cazut peste un oras din Argentina in 1991, fara a face insa victime.

×