x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raportul MCV: “un bobârnac”, dar şi “un semn de încurajare”

Raportul MCV: “un bobârnac”, dar şi “un semn de încurajare”

de Istvan Deak    |    31 Ian 2013   •   20:07

Presa internaţională comentează pe larg raportul MCV despre România. “A fost un an dificil”, descrie purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene relaţia dintre Bruxelles şi Bucureşti în 2012.  “Corupţie şi erori judiciare, UE dă un bobârnac României. Raportul MCV indică îngrijorări în privinţa justiţiei şi a libertăţii presei”, scrie Silke Mulherr în Die Welt.  “Raportul de la Bruxelles trebuie perceput ca pe un bobârnac pentru România. Mai sunt multe de făcut în drumul spre statul de drept al ţării care a fost paralizată anul trecut de lupta pentru putere dintre preşedintele Băsescu şi premierul Ponta. Conform raportului, UE a cerut României mai multe reforme, însă, din păcate, acestea nu au fost îndeplinite în totalitate. Din cauza crizei politice de anul trecut, opoziţia mai multor state membre faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen a crescut. Reprezentanţii UE percep raportul ca pe un semn de încurajare, oare va fi astfel perceput şi în România?”, se întreabă Die Welt. 

Actorii politici
“Un motiv de îngrijorare la Bruxelles este lipsa de integritate a actorilor politici şi a funcţionarilor executivi din România. Comisia face apel în special la miniştri să dea dovadă de un exemplu pozitiv. Din 2007, UE verifică din şase în şase luni progresele făcute de România în domenii precum reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Raportul MCV este bazat pe informaţii de la funcţionarii români şi pe concluzii ale unor observatori independenţi, precum fundaţiile sau grupurile pentru drepturile omului. De la Bucureşti au venit reacţii amestecate, însă premierul Ponta a folosit un ton împăciuitor”, remarcă Berliner Morgenpost.

“Comisia Europeană a criticat presiunea continuă asupra justiţiei din România. Raportul MCV scoate în evidenţă faptul că recomandările pentru Guvernul Ponta nu au fost îndeplinite pe deplin. Din 2007, România şi Bulgaria sunt verificate în privinţa statului de drept şi a combaterii corupţiei”, scriu jurnaliştii de la Tagesspiegel. “UE deplânge calitatea precară a statului de drept din România. Deşi este de cinci ani în UE, statul de drept din România dă încă bătăi de cap. Conform raportului MCV, continuă presiunea asupra judecătorilor şi a procurorilor. Politicienii trebuie să înceteze să discrediteze deciziile justiţiei. Forul condus de Jose Manuel Barroso solicită numirea unui nou procuror general şi a unui nou şef al DNA”, scoate în evidenţă Die Zeit.

Îngrijorări
“După o criză politică la cel mai înalt nivel din România, urmată de alegerile parlamentare din decembrie, relaţiile dintre Bucureşti şi Comisia Europeană au fost mai puţin tensionate, întrucât unele cereri europene au fost satisfăcute”, scriu jurnaliştii de la Europolitics. “Totuşi, în raportul special MCV, Executivul UE îşi exprimă în continuare îngrijorarea faţă de atacurile la adresa independenţei sistemului judiciar şi de lipsa integrităţii unor aleşi”, se mai arată în articol.
“Justiţia din România îngrijorează UE. Comisia Europeană este nemulţumită de statul de drept. Comisia a lăudat progresele notabile din lupta împotriva corupţiei. În ciuda criticilor, raportul nu influenţează calitatea României de a adera la Spaţiul Schengen. Premierul Victor Ponta a scos în evidenţă că raportul conţine unele inexactităţi, care ar fi putut fi evitate, dacă reprezentanţii forului european ar fi purtat o discuţie cu Guvernul de la Bucureşti înaintea publicării raportului”, scrie pagina de internet a televiziunii germane ARD, tagesschau.de.
“Faţă de raportul de acum şase luni, în care se vorbea despre o lovitură de stat şi o zdruncinare a încrederii pe care UE o are în România, noul raport MCV este mult mai blând şi atrage atenţia României că mai sunt multe de făcut, mai ales în privinţa statului de drept. Aflat la Viena, premierul Victor Ponta a respins o parte dintre acuzaţiile prezentate în raport, menţionând că a renunţat la patru miniştri aflaţi în vizorul Agenţiei Naţionale pentru Integritate”, notează cotidianul austriac Der Standard.
“Cu anumite rezerve, Comisia Europeană vede progrese în justiţia din România. Raportul MCV susţine că, faţă de acum şase luni, lucrurile au luat o turnură pozitivă în România, însă mai sunt multe de făcut. România beneficiază şi după şase ani de la aderare de o atenţie specială din partea UE”, remarcă austriecii de la Wirtschaftsblatt.

Progrese
Din Ungaria, Magyar Nemzet comentează raportul MCV: “Comisia Europeană este nemulţumită de statul de drept din România. Guvernul de la Bucureşti este criticat pentru nerespectarea în totalitate a promisiunilor pentru apărarea democraţiei, asumate după conflictul preşedinte-premier din vara anului trecut. Conform raportului, Guvernul a făcut progrese în respectarea Constituţiei, însă permite în continuare influenţele politice în domeniul justiţiei”.

Spaţiul Schengen ar putea rămâne doar un vis pentru România”, este concluzia trasă de jurnaliştii de la Nepszava după aflarea conţinutului raportului MCV. “Premierul Victor Ponta a respins acuzaţiile privind încălcarea statului de drept, însă, chiar şi aşa, şansele României de a mai adera la Spaţiul Schengen sunt minime”, adaugă sursa citată.

×
Subiecte în articol: raport mcv