x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Rasismul începe de la vârf"

"Rasismul începe de la vârf"

de Carmen Plesa    |    04 Aug 2010   •   00:00
"Rasismul începe de la vârf"
Sursa foto: Jeff Pachoud/AFP/Mediafax

Imaginile în care imigrante africane, unele însărcinate sau ţinându-şi copiii în braţe, erau bruscate de poliţia franceză au şocat şi presa anglo-saxonă, care l-a criticat foarte dur pe preşedintele francez pentru noile "măsuri de securitate" pe care le-a lansat. Înregistrarea arăta cum poliţia intervenea, la 21 iulie, pentru a le evacua dintr-un bloc din Courneuve pe femeile de culoare provenind din Coasta de Fildeş şi locuind ilegal în Franţa.

The Guardian îl vede pe preşedintele Sarkozy drept prima persoană care trebuie incriminată pentru violenţele comise împotriva imigranţilor. "Sub cea mai mare suspiciune pentru instigare la ură de rasă şi intimidare e chiar preşedintele Nicolas Sarkozy. Vă amintiţi, acesta este politicianul care, cândva, îi descria pe «răufăcători» asemeni celor de la Courneuve drept «gunoaie», care trebuie «îndepărtate cu tunurile de apă». Când era ministru de Interne, şi-a evidenţiat apelativul de «superpoliţistul» trimiţând numeroase şi foarte bine înarmate forţe de ordine până şi la cele mai banale evenimente de stradă", scrie The Guardian, care găseşte drept "asurzitoare" tăcerea lui Sarkozy faţă de imaginile cu imigrantele.

Potrivit The Independent, acţiunea împotriva imigrantelor nu face decât să întărească acuzaţiile de autoritarism aduse lui Sarkozy. "Filmul coincide cu o campanie zgomotoasă prin care Sarkozy încearcă să-şi reînvie imaginea de politician dur în lupta cu criminalitatea şi imigraţia".

Washington Post a scris de asemenea despre dorinţa preşedintelui francez de a-şi relansa imaginea de "superpoliţist" care l-ar putea ajuta să distragă atenţia de la scandalul Woerth-Bettencourt.

Pentru Foreign Policy, ce se întâmplă în Franţa e "finalul trist al mandatului de preşedinte al lui Sarkozy", cu precizarea că "nici un preşedinte n-a mai fost atât de nepopular în cel de-al treilea an de mandat".
Guvernul şi preşedintele francez au anunţat săptămâna trecută o serie de măsuri de "securitate", între care şi demolarea taberelor din Hexagon, expulzarea romilor şi a imigranţilor ilegali, ridicarea cetăţeniei franceze acelor persoane de origine străină care au comis infracţiuni.

×
Subiecte în articol: externe