x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ratificarea Tratatului de Aderare / Franta ne incurajeaza

Ratificarea Tratatului de Aderare / Franta ne incurajeaza

de Ana Ilie    |    22 Mar 2006   •   00:00
Corespondenta din Bruxelles
Seful diplomatiei romanesti, Mihai Razvan Ungureanu, are motive de bucurie. Franta a anuntat pentru RFI Romania ca va ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana pana la vara. Pozitia ministrului francez pentru Cooperare, Dezvoltare si Francofonie, Brigitte Girardin, a venit la doar o zi dupa ce Ungureanu declarase, la Bruxelles, ca l-ar bucura "ca Franta sa grabeasca ritmul ratificarii tratatelor de aderare la UE a Romaniei si Bulgariei". In urma cu cateva saptamani, ministrul roman de Externe isi exprimase chiar "surprinderea" ca parlamentul francez nu a ratificat acest document.

PROCEDURA LABORIOASA. "Am vorbit cu autoritatile romane despre ratificarea Tratatului. Am dat asigurari prietenilor romani ca acest lucru se va face", a spus Girardin, care a tinut sa precizeze ca procedura de ratificare este lunga si complicata.

"E nevoie de un proiect de lege, care e trimis apoi in fata Consiliului de Stat si apoi in fata Parlamentului. In acest moment, procedura este in curs de desfasurare", a afirmat Girardin, care s-a aflat ieri la Bucuresti, cu ocazia celebrarii Zilei Internationale a Francofoniei. Totodata, oficialul francez a subliniat "ca nu exista nici o problema de fond pentru ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Le-am spus, de altfel, interlocutorilor mei ca procedura de ratificare va fi incheiata pana la vara".

Pana acum, 14 din cele 25 de state membre ale Uniunii Europene au ratificat tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei. Majoritatea celor care nu le-au ratificat pana in acest moment a anuntat ca asteapta raportul Comisiei Europene din luna mai inainte de a incepe aceasta procedura.

×
Subiecte în articol: externe