Apa Iordanului, râul în care a fost botezat Iisus, conform creştinismului, nu mai este decât un fir de apă poluat şi ar putea dispărea încă din 2011 dacă nu vor fi luate măsuri pentru a-l proteja, a avertizat o asociaţie ecologistă.
Celebrul râu "a fost redus la un simplu pârâu, la sud de lacul Tiberiada, secat din cauza supraexploatării apelor sale şi afectat de poluare", a avertizat asociaţia Prietenii Pământului/Orientul Mijlociu (FoEME) într-un raport prezentat luni la Amman, după cum a relatat AFP. Potrivit acestei asociaţii, 98% din apele sale au fost deviate de Israel, Siria (care exploatează afluentul său, Yarmouk) şi de Iordania.
Râul avea un debit anual de 1,3 miliarde de metri cubi de apă dulce, dar acum nu mai are decât 20 până la 30 milioane de metri cubi. "Apa provine de la sistemele de canalizare, de la crescătoriile piscicole sau este sărată", arată asociaţia din care fac parte israelieni, palestinieni şi iordanieni.
"Priviţi izvorul cursului inferior al Iordanului", a afirmat pe un ton ironic directorul FoEME în Israel, Gideon Bromberg, făcând referire la ape cu un miros insuportabil. În sud, în apropierea de Marea Moartă, un pelerin ortodox rus se scaldă în locul unde Iisus a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul. Mii de pelerini efectuează în fiecare an acest ritual, expunându-se unor riscuri pentru sănătate.