x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război iminent între Iran şi SUA (experţi militari)! Mărul discordiei: cel mai sofisticat avion de recunoaştere american (VIDEO)

Război iminent între Iran şi SUA (experţi militari)! Mărul discordiei: cel mai sofisticat avion de recunoaştere american (VIDEO)

de Cristian Ionescu    |    07 Dec 2011   •   10:18
Război iminent între Iran şi SUA (experţi militari)! Mărul discordiei: cel mai sofisticat avion de recunoaştere american (VIDEO)

Tensiunile dintre puterile occidentale si Iran cresc pe zi ce trece, iar declaratiile autoritatilor devin tot mai dure, culminand cu incidentul din weekend, privind presupusa doborare a celui mai performant avion de supraveghere american, de catre Iranieni. Ca sa fie tacamul complet, expertii militari incep sa mentioneze tot mai des cuvantul "razboi". In acest context, SUA inaspreste masurile impotriva Iranului.

De asemenea, presa internationala merge mai departe si lanseaza ideea unui razboi deja declansat intre cele doua tari, avand in vedere jocul politic periculos din ultima vreme, dintre Iran si SUA, dar tinut secret. Titluri precum "Suntem in razboi cu Iran? Explozii misterioase, cercetatori asasinati si avioane americane atacate" (DailyMail) au impanzit mediul electronic. Jurnalistii de la The Telegraph atrag si ei atentia asupra unui conflict inutil intre cele doua tari si indeamna la discutii si atitudine pacifista. De asemenea, si jurnalistii de la TIME, ridica problema inevitabilitatii razboiului dintre SUA si Iran. Jurnalistii de la Reuters fac si ei o analiza a situatiei, titrand: "Razboiului rece" cu Iranul se incalzeste in Orientul MijlociuI" . Insa toata lumea are un punct comun in abordarea situatiei: Arsenalul nuclear al Iranului si declararea suportului neconditionat oferit Iranului de catre China, in eventualitatea demararii vreunor ostilitati.



Avionul fara pilot RQ-170, invizibil pe radar si pe care Teheranul sustine ca l-a doborat saptamana trecuta pe teritoriul sau, a efectuat, in trecut, si alte misiuni de spionare a instalatiilor nucleare iraniene si a taberelor de antrenament ale Hezbollah din interiorul Iranului, relateaza NBC News, insa acum iranienii i-au venit de hac.

Avionul ar fi fost doborat de fortele iraniene, in timpul unei misiuni de recunoastere a fortelor americane, la granita dintre Iran si Afganistan, aparatul fiind recuperat aproape intact de iranieni.

Mai mult, oficialii americani au refuzat initial sa confirme ca iranienii au doborat tocmai bijuteria tehnologica RQ-170 si sustin ca ar fi vorba despre un alt aparat de zbor, o drona de supraveghere, fara capabilitati de atac, dar la fel de sofisticat tehnologic, cu care au pierdut contactul deasupra granitei dintre Iran si Afganistan.

In plus, Pentagonul sustine ca Iranul nu a doborat avionul, pur si simplu s-a pierdut contactul cu drona, aceasta zburand pana a ramas fara combustibil, apoi a aterizat undeva de-a lungul granitei, asistata de tehnologia din dotare.

Intrebati despre pierderea dronei, expertii militari americani s-au declarat socati de veste, spunand ca iranienii vor duplica mai mult ca sigur tehnologia americana, intentionand probabil s-o vanda si Chinei sau Rusiei.

Watch the latest video at video.foxnews.com

×