x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 260. Rusia anunță retragerea din Herson

Război în Ucraina, ziua 260. Rusia anunță retragerea din Herson

10 Noi 2022   •   16:42
Război în Ucraina, ziua 260. Rusia anunță retragerea din Herson
Sursa foto: Hepta

Rusia anunță retragerea trupelor din orașul Herson și din nordul regiunii cu același nume, scrie EFE.

''Se execută manevra de transferare a unităţilor trupelor ruse către poziţii amenajate pe malul stâng al fluviului Nipru, în strictă consonanţă cu planul aprobat'', a spus purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov.

Generalul Serghei Surovikin, comandantul trupelor ruse din Ucraina, a anunțat că militarii se mută pe malul stâng al râului Nipru într-un interval scurt de timp. 
''După evaluarea situaţiei create, propunem transferarea apărării pe malul stâng al fluviului Nipru. Îmi dau seama că aceasta nu este o decizie uşoară'', i-a transmis acesta ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Totodată, Surovikin a precizat că orașul Herson nu mai poate fi aprovizionat și există risc de atac aerian cu rachete din partea forțelor ucrainene asupra barajului Nova Kahovka, fapt ce ar provoca inundarea unei mari părţi a localității.

''Apare o nouă ameninţare pentru populaţia civilă şi izolarea totală a forţelor noastre pe malul drept al Niprului'', a spus generalul, precizând că armata rusă a ocupat poziții defensive. 
''Sunt de acord cu concluziile şi propunerile dumneavoastră. Începeţi retragerea soldaţilor şi luaţi toate măsurile pentru a transfera trupele peste râu!'', a răspuns Serghei Şoigu.

De partea cealaltă, Ucraina este sceptică în privința retragerii trupelor ruse. 
''Duşmanul nu ne face daruri, nu face gesturi de bunăvoinţă'', a declarat Volodimir Zelenski, afirmând că forţele ucrainene trebuie să acţioneze ''cu mare atenţie, fără emoţii şi fără riscuri inutile''.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de intențai atacării barajului hidroelectric de la Nova Kahovka va inunda zona și va lipsi de aprovizionarea cu apă a centralei nucleare Zaporojie.  

×
Subiecte în articol: razboi ucraina Herson