x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Război la granița României. Rusia își retrage trupele. Ce spune NATO

UPDATE Război la granița României. Rusia își retrage trupele. Ce spune NATO

23 Apr 2021   •   10:34
UPDATE Război la granița României. Rusia își retrage trupele. Ce spune NATO
Sursa foto: ucraina

Ministerul rus al Apărării a precizat că retragerea trupelor mobilizate în Crimeea spre bazele lor permanente va avea loc după participarea acestora la exerciţii militare, scrie Reuters.

Administrația de la Kremln a ordonat revenirea trupelor la bazele lor permanente din zona de graniţă cu Ucraina, începând de astăzi, încheind astfel mobilzarea soldaților la granița între Rusia și Ucraina. 

''Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru ţară. De aceea am decis să încheiem activităţile de inspectare în districtele militare de sud şi de vest'', a declarat ministrul Apărării, Serghei Şoigu.

Armata va fi însă pregăttă să răspundă rapid dacă situația va avea o evoluţie ''nefavorabilă'', în apropierea exerciţiilor Defender-Europe, desfăşurate de NATO. Acestea sunt exerciții multinaţionale anual, sub comandament american. În perioada martie - iunie 2021, peste 28.000 de militari din 26 de ţări vor desfăşura exerciţii în peste 30 de zone de pregătire din 12 state. 

Însă NATO a transmis că Alianța Nord-Atlantică va rămâne vigiilentă. ''Orice măsuri către detensionare luate de Rusia ar fi importante şi ar fi trebuit luate de mult timp. NATO rămâne vigilentă şi noi vom continua să îi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele de pe teritoriul ucrainean".

UPDATE2 Ministerul Apărării din Rusia a anunţat exerciţii de amploare în Crimeea şi Marea Neagră, la care participă peste 10.000 de militari, 40 de nave de război şi 20 de vase auxiliare, scrie Reuters.

Serghei Şoigu, minstrul de resort, a ajuns în Crimeea pentru a superviza faza activă a acestor exerciţii, survolând la bordul unui elicopter zonele unde sunt desfăşurate trupele şi echipamentele militare care participă la manevre. El a verificat ș stadiul de pregătire a unităţilor navale şi terestre.
Exerciţiile, la care participă și forţe ale flotelor ruse din Marea Caspică şi Marea Neagră, au loc pe poligonul Opuk,la  circa 40 km de strâmtoarea Kerci, care leagă mările Neagră şi Azov.
Poligonul Opuk va găzdui partea principală a manevrelor trupelor din Districtul militar Sud şi ale Forţelor aeropurtate din Rusia.

În cadrul acestor exerciţii vor fi simulate lovituri aeriene cu rachete şi respingerea acestora, operaţiuni cu utilizarea dronelor şi a rachetelor de croazieră, precum şi contracararea lor cu mijloace ale apărării aeriene militare şi navale.

Peste 20 de nave de război şi aproximativ 50 de avioane de luptă au participat, zilele trecute, la exerciţii în Marea Neagră.

Totodată, Rusia a limitat între 20-24 aprilie zborurile deasupra unei părţi a Crimeii şi a unor porţiuni din Marea Neagră. Spaţiul aerian din partea de sud a Crimeii, Sevastopol-Feodosia, apele teritoriale adiacente coastei de sud a Crimeii, şi o parte a apelor internaţionale ale Mării Negre sunt incluse în zona de restricţie de zbor, până la o altitudine de 19.000 de metri.
Autoritățile de la Moscova au anunțat ș restricţionarea navigaţiei în perioada 24 aprilie - 31 octombrie pentru navele de război străine în apele teritoriale ruse din Marea Neagră.
Această măsură vizează doar navele de război şi nu va afecta marina comercială care traversează strâmtoarea Kerci.

UPDATE1 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, a promulgat legea pentru convocarea rezerviştilor la serviciul militar fără a decreta deocamdată mobilizarea, scrie Reuters.

Actul normativ a fost aprobat de Parlament, în luna martie, și permite o întărirea forţelor armate, în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia.

"Aceasta va face posibilă suplimentarea rapidă a unităţilor militare ale tuturor forţelor de apărare cu rezervişti, crescându-le astfel semnificativ combativitatea în timpul agresiunii militare'", a transmis preşedinţia.

Volodiimir Zelenski i-a solicitat omologului său rus, Vladimir Putin, să se întâlnească în regiunea Donbas pentru a găsii soluții la conflictul din această zonă.

Cele două state se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupele ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict care s-a soldat cu 14.000 de ucraineni decedați, începând din 2014.

Ucraina, UE şi NATO acuză Rusia de masarea trupelor la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea. Și Rusia denunță activitatea provocatoare a SUA şi NATO în regiunea Mării Negre.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ambasadorul Statelor Unite la Moscova, John Sullivan, va reveni în țara sa, în această săptămână, după ce Kremlinul l-a trimis să se consulte cu administrația de la Washinghton, a anunțat Departamentul de Stat.  Totuși, există intenția ca acesta să se întoarcă la post în următoarea perioadă.

"Cred că este important să vorbesc direct cu noii mei colegi din administraţia Biden la Washington despre starea actuală a relaţiilor bilaterale dintre SUA şi Rusia", a declarat John Sullivan. Inițial, el își manifestase dorința de a rămâne în Rusia.

Autoritățile ruse au expulzat deja 10 diplomați americani şi au iimpus restricţii de cumpărare a datoriei de stat pentru băncile americane, drept represalii la noile sancţiuni instituite de președintele democrat Joe Biden. SUA expulzse anteriior 10 diplomați ruși.

Acesta a solcitat deja o întâlnire cu Vladimir Putin. 

Informaţia revenirii ambasadorului a fost confirmată și de ambasada americană la Moscova.

Ministrul rus de Externe, Serghe Lavrov, a anunțat la 16 aprilie, că i s-a recomandat lui John Sullivan să revină în SUA pentru consultări detaliate și serioase în privința relațiilor dintre cele două state. 

Totodată, același minister, l-a convocat, în data de 17 martie, pe ambasadorul rus la Washinghton, ANatoli Antonov, pentru consultării la Moscova, după ce, într-un interviu, Joe Biden a declarat că îl consideră ucigaș pe Vladimir Putin.

Tensiunile dintre cele două țări s-au agrat mai ales din cauza dezacordurilor privind Ucraina, dar și a politicii noului șef de la Casa  Albă, care acuză Kremlinul de ingerințe în campania electorală din SUA în 2020, a disidendului rus Aleksei Navalnîi, otrăvit în vara anului trecut și ținut acum în detenție lângă Moscova, a acuzațiilor privind atacurile cibernetice ale Rusiei.
 

×
Subiecte în articol: razboi sua nato crimeea marea neagră romania Rusia