x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război pe energie

Război pe energie

de Mihaela Matachita    |    14 Mai 2009   •   00:00
Război pe energie
Sursa foto: Sergei Supinsky/AFP/MEDIFAX

NATO şi SUA reprezintă ameninţări puternice la adresa Rusiei şi a stabilităţii internaţionale, iar lupta pentru energie poate duce la război, se arată în "Strategia pentru securitatea naţională a Rusiei până în 2020".



Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a aprobat Strategia de securitate naţională a Rusiei până în anul 2020, semnând un decret în acest sens, a anunţat ieri serviciul de presă al Kremlinului, citat de agenţiile de presă. Această strategie, publicată pe site-ul Consiliului de Securitate al Rusiei, stabileşte priorităţile de politică externă, militară, economică şi socială ale Federaţiei Ruse şi identifică principalele riscuri şi ameninţări pentru stabilitatea şi dezvoltarea ţării.

VISUL DE MARE PUTERE
"Slăbiciunile arhitecturii internaţionale şi regionale, care este orientată, îndeosebi în regiunea euroatlantică, numai pe NATO, (...) constituie o ameninţare crescândă pentru securitatea internaţională", se arată în documentul citat de AFP. Totodată, este criticat proiectul american al scutului antirachetă în Europa. În plus, "factorul care va determina relaţiile cu NATO este acela că proiectata apropiere de frontierele ruseşti a infrastructurii militare a Alianţei este inadmisibilă pentru Rusia", subliniază documentul. În acest "context", Moscova vizează să ia "toate măsurile necesare pentru menţinerea (...) parităţii cu Statele Unite în domeniul armelor strategice nucleare". Totuşi, Rusia va "exclude confruntările costisitoare şi o nouă cursă a înarmărilor". Documentul subliniază însă că Rusia ţinteşte să redevină "o mare putere".

ITAR-TASS arăta că adoptarea Strategiei a fost amânată de mai multe ori. La 24 martie, după o nouă amânare, unul din autorii documentului declara că Rusia trebuie să se lămurească ce are în vedere Washingtonul prin "resetarea" relaţiilor ruso-americane, după întâlnirea dintre Dmitri Medvedev şi omologul său american, Barack Obama, din 2 aprilie de la Londra. Dar cotidianul rus Kommersant scria recent că documentul are un caracter antiamerican care nu corespunde "încălzirii" relaţiilor dintre Moscova şi Washington şi "resetării" declarate.

Tot la 24 martie, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate rus, preşedintele Medvedev punea accentul pe faptul că Strategia trebuie să apere interesele economice ale Rusiei. Iar documentul Kremlinului publicat ieri arată, potrivit AP, că relaţiile internaţionale vor fi determinate de bătăliile pentru energie, care pot duce la conflicte militare la frontierele Rusiei.

Documentul însă nu numeşte o anumită ţară. Rusia controlează în prezent majoritatea rutelor de transport pentru gaze naturale din spaţiul ex-sovietic, dar începe să simtă presiunea Chinei şi a Occidentului. UE, care depinde de Rusia în privinţa gazului, are în vizor un proiect alternativ, Nabucco.

Rivalitatea pentru influenţă în spaţiul ex-sovietic a alimentat tensiunile care au dus la războiul cu Georgia în august trecut. Georgia "stă de-a crumezişul" unei conducte-cheie pentru transportul petrolului caspic pe pieţele occidentale.

Dependenţa economiei ruseşti de străinătate şi absenţa unei economii diversificate reprezintă la rândul lor ameninţări la adresa securităţii naţionale a Rusiei, se mai arată în document. Riscuri şi ameninţări mai reprezintă menţinerea actualului model de dezvoltare axat pe exportul de materii prime (în principal hidrocarburi), dar şi crizele sistemelor financiar-bancare, mondiale şi regionale.

×
Subiecte în articol: externe