x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Război" pentru un parc din Istanbul: 79 de răniţi şi aproape 1.000 de arestaţi

"Război" pentru un parc din Istanbul: 79 de răniţi şi aproape 1.000 de arestaţi

02 Iun 2013   •   10:02
"Război" pentru un parc din Istanbul: 79 de răniţi şi aproape 1.000 de arestaţi
Sursa foto: SEDAT SUNA/EPA

Poliţia turcă a arestat 939 de persoane în timpul celor 90 de manifestaţii care au avut loc vineri şi sâmbătă în mai multe oraşe ale ţării, a anunţat ministrul turc de interne - informează Agerpress.

Potrivit oficialului turc, în protestele violente au fost rănite 79 de persoane. Manifestaţiile au fost declanşate de intervenţia în forţă a poliţiei pentru evacuarea a câteva sute de activişti care ocupau de trei zile Parcul Gezi, din Piaţa Taksim, în încercarea de a împiedica tăierea a 600 de copaci ce nu permiteau ridicarea unui controversat proiect imobiliar.

De la Istanbul protestele s-au extins în alte oraşe, precum Izmir (vest), Antalya (sud) sau capitala Ankara, şi au căpătat un pronunţat caracter politic, manifestanţii exprimându-şi nemulţumirea faţă de politica guvernului.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a admis sâmbătă că poliţia a acţionat în anumite cazuri într-un mod 'extrem', dar a refuzat să reconsidere proiectul de amenajare urbană contestat.

La rândul său, preşedintele turc Abdullah Gül a spus sâmbătă că manifestaţiile au atins un nivel îngrijorător: "'Trebuie să fim cu toţii responsabili în faţa acestor manifestaţii (...) care au atins un nivel îngrijorător".

În cursul după-amiezei de sâmbătă, forţele de ordine s-au retras din centru Istanbulului, piaţa Taksim fiind imediat ocupată de zeci de mii de oameni care fluturau steaguri turceşti şi îşi strigau victoria - relatează corespondentul cotidianului Le Monde. 

×
Subiecte în articol: istanbul proteste parc istanbul