x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 276. Șase milioane de gospodării, fără energie electrică. Noi acțiuni pentru susținerea Kievului

Război în Ucraina, ziua 276. Șase milioane de gospodării, fără energie electrică. Noi acțiuni pentru susținerea Kievului

de Redacția Jurnalul    |    26 Noi 2022   •   09:20
Război în Ucraina, ziua 276. Șase milioane de gospodării, fără energie electrică. Noi acțiuni pentru susținerea Kievului
Sursa foto: Hepta

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că șase milioane de gospodării ucrainene sunt încă fără energie electrică, după ce în această săptămână au fost lansate atacuri masive cu rachete asupra țării, transmite BBC.

„În această seară, penele de curent continuă în majoritatea regiunilor și la Kiev”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs.

Numărul gospodăriilor afectate s-a redus la jumătate față de miercuri, a adăugat el. Dar milioane de persoane au rămas fără curent, apă sau căldură, în timp ce se instalează iarna.

Potrivit președintelui, Kievul și regiunile din jur sunt printre cele mai afectate de atacuri. El a spus că mulți locuitori din oraș au rămas fără energie electrică „timp de 20 sau chiar 30 de ore”. Alte zone afectate sunt regiunile Odesa, Lviv, precum și Vinnytsia și Dnipropetrovsk.

Zelenski a făcut apel la economisirea energiei.

Premierul Denis Shmyhal a declarat că, în ciuda atacurilor, aproape toată infrastructura critică a țării a fost reconectată, inclusiv lucruri precum utilitățile de apă, centralele de generare a căldurii, spitalele și serviciile de urgență. Dar oamenii obișnuiți continuă să se confrunte cu întreruperi programate de energie electrică în fiecare regiune a Ucrainei, a spus el.

Ursula von der Leyen a vorbit cu Volodimir Zelenski şi anunţă noi acţiuni pentru susţinerea țării

Uniunea Europeană menţine solidaritatea cu Ucraina şi va intensifica acţiunile pentru facilitarea reluării alimentării cu electricitate şi căldură, a declarat aseară Ursula von der Leyen, după o convorbire cu Volodimir Zelenski.

"În cursul convorbirii de astăzi cu preşedintele Zelenski, am exprimat solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina în contextul atacurilor criminale ale Rusiei asupra infrastructurii civile. Comisia Europeană intensifică susţinerea, inclusiv împreună cu partenerii, pentru restabilirea alimentării cu electricitate şi căldură în Ucraina", a declarat Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe Twitter.

"I-am exprimat preşedintelui Zelenski solidaritatea totală a UE cu Ucraina în contextul în care suferă din cauza atacurilor deliberate şi barbare ale lui Vladimir Putin asupra infrastructurii civile a ţării. Condamn vehement aceste atacuri.

Rusia trebuie trasă la răspundere pentru ceea ce reprezintă crime de război. Intensificăm eforturile şi colaborăm cu partenerii pentru a furniza Ucrainei susţinerea de care are nevoie pentru restabilirea şi menţinerea în funcţiune a alimentării cu electricitate şi a încălzirii pentru populaţia civilă.

Prin intermediul Centrului UE de coordonare a reacţiilor la situaţii de urgenţă, Comisia pregăteşte furnizarea în Ucraina cât mai rapid a următoarelor donaţii din partea statelor membre şi direct din rezervele proprii: 200 de transformatoare de capacitate medie şi un transformator mare din Lituania; un transformator mediu din Lituania, 40 de generatoare de mare capacitate din rezervele UE localizate în România.

Toate aceste generatoare pot alimenta fără întrerupere cu electricitate un spital mic sau mediu", a transmis Ursula von der Leyen într-o declaraţie postată pe site-ul Comisiei Europene.

Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că există eforturi pentru crearea unui centru de distribuire în Polonia, care va permite donaţii din state terţe şi va ajuta Ucraina în coordonare cu partenerii din Grupul G7.

"Am discutat cu Ursula von der Leyen despre iniţiativa Cereale din Ucraina. I-am mulţumit pentru asistenţa financiară masivă, pentru lansarea acţiunilor în sensul celui de-al nouălea pachet de sancţiuni. Am remarcat că plafonarea preţului la petrolul rusesc trebuie să fie eficientă. Am discutat şi despre asigurarea stabilităţii energetice a Ucrainei", a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski, prin Twitter.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: ucraina pana de curent