x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 271. Rusia acuză Ucraina de bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 271. Rusia acuză Ucraina de bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2022   •   15:19
Război în Ucraina, ziua 271. Rusia acuză Ucraina de bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie
Sursa foto: Hepta

Război în Ucraina, ziua 271. Rusia acuză Ucraina de bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie

Rusia acuză Ucraina de bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie și cere țărilor occidentale să intervină pentru a opri atacurile

"Acest lucru nu poate decât să provoace îngrijorare. Cerem tuturor ţărilor din lume să îşi folosească influenţa, astfel încât forţele armate ucrainene să înceteze", a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Centrala din sud-estul Ucrainei se află din luna martie sub controlul forțelor ruse și a fost atacată mult timp de forțele ucrainene, care au oprit bombardamentele după sosirea unei echipe de experți AIEA la fața locului. 

Mosvoca acuză forțele ucrainene de execuția unor prizonieri de război ruși

Totodată, Peskov a mai precizat că Federația Rusă va aduce în fața instanței persoanele vinovate de execuția unor prizonieri de  război ruși, luați ostatici de forțele ucrainene.

Autoritățile ruse au acuzat, zilele trecute, armata ucraineană că a executat peste 10 prizonieri ruși și a prezentat o înregistrarea video de pe rețelele sociale. 
"Nu există nicio îndoială că Rusia însăşi îi va căuta pe autorii acestor crime. Ei trebuie găsiţi şi pedepsiţi", a precizat Peskov.

De cealaltă parte, vicepremierul ucrainean pentru integrarea europeană, Olha Stefanişina, a declarat că autoritățile de la Kiev vor cerceta informația. 

Și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a anunțat că analizează înregistrarea și a cerut anchetarea acuzațiilor. 

În același timp, Dmitri Peskov a spus că deocamdată nu vor mai fi mobilizate alte persoane pentru conflictul din Ucraina, după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială a circa 300.000 de rezerviști pentru a asigura linia  frontului. 

În regiunea Luhansk se duc lupte grele între militarii ucraineni și invadatorii ruși

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, o coloană de trupe rusești a fost înfrântă în apropiere de localitatea Sîrotîne, regiunea Luhansk.

Conform autorităților ucrainene, informațiile privind pierderile armatei ruse sunt în curs de clarificare.

„În localitățile ocupate temporar din regiunea Luhansk, continuă activitățile de relocare forțată a locuitorilor. În special, locuitorii din Bilovodsk au fost transportați cu forța în orașul Luhansk”, a precizat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

 Forțele ruse au tras mii de rachete în Ucraina

Forțele ruse au tras circa 4.700 de rachete în Ucraina, spune președintele Volodimir Zelenski, citat de dpa. 

"Sute de oraşe ale noastre au fost practic arse, mii de oameni au fost ucişi, sute de mii au fost deportaţi în Rusia. Şi milioane de persoane au părăsit Ucraina pentru a se adăposti de război în alte ţări", a transmis șeful statului ucrainean. 

Circa 100 de rachete au fost trase doar săptămâna trecută. 

"O sută de rachete diferite împotriva oraşelor noastre, împotriva clădirilor rezidenţiale, asupra afacerilor noastre, împotriva centralelor electrice", a spus acesta.

Circa 20 de milioane de persoane au rămas temporar fără electricitate. 
"Ucraina vrea cu adevărat pace. Dar pentru a restabili pacea, avem nevoie de sprijin. Revenirea la pace este foarte posibilă. Dar este posibilă doar dacă toată lumea înţelege că nimeni din lume nu merită nici măcar o singură zi de teroare", a precizat acesta. 

Circa 7.822.309 de persoane au fugit din Ucraina după invazia rusă din 24 februarie 2021. Dintre aceștia, cei mai mulți, respectiv 2.852.395 au ajuns în Federația Rusă, 1.489.155 în Polonia, oar 1.019.789 în Germania. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×