x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Afganistan, la un nivel-record de nepopularitate

Războiul din Afganistan, la un nivel-record de nepopularitate

04 Aug 2010   •   00:00

Războiul din Afganistan a ajuns la cel mai ridicat nivel de nepopularitate înregistrat vreodată în SUA, conform unui sondaj publicat marţi, care semnalează, totodată, o importantă scădere a susţinerii de care Barack Obama beneficiază pentru gestionarea lui, dar şi faţă de preşedinţie, relatează AFP.

Conform acestui sondaj, realizat de Institutul Gallup în colaborare cu publicaţia naţională USA Today, 43 la sută dintre americanii chestionaţi apreciază că intrarea în războiul din Afganistan, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, a fost "o eroare", faţă de 28 de procente, câţi erau de această părere, la sfârşitul lui 2008, când Barack Obama a fost ales preşedinte.

Un an mai târziu, în decembrie 2009, preşedintele anunţa noua sa strategie militară în această ţară şi suplimentarea cu 30.000 de militari a trupelor americane, care vor ajunge, astfel, la un total de aproximativ 100.000 de oameni, în încercarea de a tempera elanul talibanilor.

Obama a dat asigurări, luni, că ţara sa înregistrează "progrese" în Afganistan, în pofida unor "enorme dificultăţi". Iulie a fost cea mai sângroasă lună, de la începutul conflictului şi până în pezent, pentru trupele americane din Afganistan, înregistrându-se 66 de morţi.

În fapt, 62 la sută dintre persoanele interogate apreciază că situaţia din Afganistan este "destul de rea" sau "foarte rea", faţă de 34 la sută, care au o părere contrară.

Acest sondaj intervine, de asemenea, în contextul publicării de site-ul WikiLeaks.org a peste 92.000 de documente confidenţiale aparţinând Pentagonului despre războiul din Afganistan, în care este prezentată o imagine pesimistă a situaţiei de pe teren.

Acest pesimism pare să influenţeze şi evaluarea pe care americanii o fac modului în care preşedintele lor gestionează războiul, 57 la sută dezaprobându-l, faţă de 36 de procente, care-l aprobă. Confrom unui sondaj realizat în februarie, nivelul acestei aprobări se ridica la 48 de procente, faţă de 47 la sută, care-şi exprimau nemulţumirea.

Alături de un nivel slab de aprobare al americanilor faţă de modul în care Obama administrează problemele economice (39 la sută sunt mulţumiţi), într-o perioadă cu un nivel ridicat al şomajului, această situaţie reprezintă cel mai scăzut nivel de aprobare generală înregistrat de preşedinte, de la începutul mandatului şi până în pezent, de 41 de procente, notează USA Today.

×
Subiecte în articol: externe