x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Irak: Aproape 400.000 de rapoarte secrete au fost publicate pe Internet

Războiul din Irak: Aproape 400.000 de rapoarte secrete au fost publicate pe Internet

de Cristian Ionescu    |    23 Oct 2010   •   00:00
Războiul din Irak: Aproape 400.000 de rapoarte secrete au fost publicate pe Internet

Wikileaks a publicat cea mai mare colecţie de rapoarte militare secrete din istorie. 391.832 rapoarte ("Activitatea Războiului din Irak"), conţinând documente de război şi rapoarte ale ocupaţiei americane în Irak, datate 01.01.2004 - 12.31.2009 (cu excepţia lunilor mai 2004 şi martie 2009) acestea fiind întocmite de soldaţi în Armata Statelor Unite.



Fiecare document este un "SIGACT"(Significant Action in the war), adică acţiune semnificativă în război. Evenimentele sunt descrise în detaliu, aşa cum au fost văzute şi auzite de către trupele militare americane în Irak şi este prima dată când acestea sunt expuse publicului, în toata istoria războiului pe care guvernul Statelor Unite l-a desfăsurat în Irak.

Rapoartele descriu 109.032 de decese în Irak, din care 66.081 civili, 23.984 inamici(cele etichetate ca insurgenţi), 15.196 - pierderile "naţiunii gazdă"(forţele guvernului irakian) şi 3.771 "aliati"(forţele de coaliţie).

Potrivit Wikileaks, majoritatea decedatilor (66.000, peste 60%) sunt civili. Asta înseamnă că 31 de civili au murit în fiecare zi, în timpul perioadei de şase ani. Ca şi comparaţie, dosarele războiului din Afganistan, publicate anterior de către Wikileaks, care acoperă aceeaşi perioadă, detaliau moartea a aproximativ 20.000 de persoane. În Irak, în aceeaşi perioadă, pierderile au fost de cinci ori mai mari.

Pentagonul: Aceste documente nu trebuiau sub nicio formă expuse publicului

Cea mai recentă analiza a documentelor militare secrete proaspat publicate oferă o nouă imagine a modului în care numeroşi civili irakieni au fost ucisi, arunca o lumina nouă asupra rolului pe care Iranul l-a jucat în sprijinirea militantilor irakieni şi dezvaluie mai multe abuzuri din partea armatei irakiene şi a poliţiei, potrivit New York Times.

De asemenea, din rapoarte reiese ca majoritatea civililor ucişi au fost omorati de către alţi irakieni. "Armata SUA este în proces de notificare a irakienilor numiti în documentele facute publice", a declarat pentru CNN, secretarul de presă al Pentagonului, Geoff Morrell. "Sunt 300 de irakieni a căror siguranţă este de interes special, a adaugat Morrell. "Aceste documente contineau informaţii clasificate, secrete, nu trebuiau să fie niciodată expuse publicului", a declarat pentru CNN Morrell.

"Teama noastră cea mai mare este că aceasta dezvaluire va pune trupele noastre într-un pericol chiar mai mare decât sunt în mod inerent pe aceste campul de lupta. Se vor expune tactici, tehnici şi proceduri. Modul în care acestea operează pe câmpul de luptă, modul în care acestea răspund sub atac, de capacităţile noastre logistice ... cum cultivam sursele şi modul în care lucrăm cu irakienii ", a adaugat Morrell.

Pentru vizualizarea integrală a rapoartelor, click AICI








×
Subiecte în articol: externe