x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Irak: Tony Blair ar fi vrut o soluţionare diplomatică

Războiul din Irak: Tony Blair ar fi vrut o soluţionare diplomatică

19 Ian 2010   •   00:00

Tony Blair, în perioada în care era premier, a căutat până în ultimul moment o soluţie diplomatică pentru ca ţara sa să evite implicarea în războiul din Irak, alături de Statele Unite. Declaraţia îi aparţine lui Geoff Hoon, fostul ministru britanic al Apărării în perioada în care coaliţia americano-britanică a dezlănţuit infernul din Irak, în primăvara lui 2003.

În mărtutia pe care a susţinut-o în faţa comisiei de anchetă întrunită la Londra în noiembrie 2009, fostul şef de la Apărare a mai recunoscut că se temea ca forţele armate britanice, deja angajate în Afganistan, să nu aibă dificultăţi în asumarea exigenţelor unei ofensive în Irak. Cu toate acestea, Londra a decis trimiterea, în ţara condusă de Saddam Hussein, a 45.000 de militari alături de trupele americane.

Hoon, primul fost oficial al Cabinetului Blair care dezvăluie acest tip de informaţie, a declarat membrilor comisiei prezidată de Sir John Chilcot că este puţin probabil ca Tony Blair să-i fi promis, în 2002, lui George W. Bush o susţinere militară într-o ofensivă antiirakiană în contextul eşuării dialogului diplomatic cu regimul de la Bagdad. Hoon a respins mărturia fostului consilier pe probleme de comunicare Alastair Campbell, care a declarat că, începând din 2002, premierul britanic i-a scris liderului de la Casa Albă, asigurându-l că Marea Britanie va sprijini orice ofensivă militară a americanilor în Irak.

O astfel de acţiune ar trebui acoperită, a sugerat Hoon, adăugând că Blair l-ar fi consultat dacă ar fi luat decizia de a ataca Irakul împreună cu SUA.

Comisia lui Sir Chilcot a reuşit să obţină confirmarea declaraţiilor lui Geof Hoon în mai multe emailuri pe care acesta le-a primit de la fostul procurorul general, Peter Goldsmith. În aceste scrisori virtuale, Goldsmith avertiza, în aprilie 2002, asupra "dificultăţilor considerabile" privind justificarea unei operaţiuni militare în Irak. La 7 martie 2003, fostul procuror general a decis că o intervenţie armată nu ar fi ilegală.

×
Subiecte în articol: externe