x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Ucraina: Kievul condamnă afirmațiile Rusiei privind „bomba murdară”

Războiul din Ucraina: Kievul condamnă afirmațiile Rusiei privind „bomba murdară”

24 Oct 2022   •   08:20
Războiul din Ucraina: Kievul condamnă afirmațiile Rusiei privind „bomba murdară”
Sursa foto: Hepta

Ucraina a condamnat afirmațiile neîntemeiate ale Rusiei potrivit cărora Kievul ar putea folosi o "bombă murdară" - explozibili convenționali împreună cu material radioactiv.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că acest lucru înseamnă că Rusia însăși ar putea pregăti un atac de acest tip.

Aliații Ucrainei au respins, de asemenea, afirmațiile. SUA a declarat că "resping orice pretext pentru o escaladare".

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a făcut remarcile privind bomba murdară în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său britanic, Ben Wallace.

El a declarat că este "îngrijorat de posibilele provocări ale Kievului care implică utilizarea unei bombe murdare".

Duminică, Șoigu a avut, de asemenea, o serie de convorbiri telefonice cu miniștrii Apărării din SUA, Franța și Turcia, exprimând îngrijorările Moscovei. El nu a furnizat nicio dovadă care să susțină acuzațiile sale.

Răspunzând la aceasta, președintele Zelenski a acuzat Rusia că este "sursa a tot ceea ce poate fi imaginat ca fiind murdar în acest război".

El a declarat că Rusia amenință lumea "cu un dezastru radioacctiv" la centrala nucleară din Zaporizhzhia, pe care a capturat-o, și a vorbit, de asemenea, despre amenințările Moscovei de a detona un baraj important în sudul Ucrainei. Kremlinul neagă acuzațiile.

Liderul ucrainean a subliniat, de asemenea, că "lumea ar trebui să reacționeze în cel mai dur mod posibil".

Wallace a declarat că a respins acuzațiile lui Șoigu potrivit cărora "Ucraina plănuia acțiuni facilitate de țările occidentale, inclusiv de Marea Britanie, pentru a escalada conflictul din Ucraina".

De asemenea, el a avertizat că astfel de afirmații "nu ar trebui să fie folosite ca pretext pentru o escaladare".

Comentarii similare au fost făcute de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a vorbit duminică cu Șoigu, în ceea ce a fost a doua convorbire telefonică de acest fel în ultimele zile.

Iar într-o declarație comună, miniștrii de Externe ai Franței, Marii Britanii și SUA au afirmat că guvernele lor "resping cu toții acuzațiile transparente și false ale Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu", subliniind că vor continua să sprijine Ucraina în "fața războiului brutal de agresiune al președintelui Vladimir Putin".

Analiștii militari notează că acuzațiile rusești vin după o serie de înfrângeri militare rusești grele și în timp ce trupele ucrainene își continuă operațiunile de contraofensivă în estul și sudul țării.

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), cu sediul în SUA, a declarat într-o serie de tweet-uri că Șoigu "a căutat probabil să încetinească sau să suspende ajutorul militar occidental pentru Ucraina și, posibil, să slăbească alianța NATO prin apeluri alarmiste".

Cu toate acestea, ISW a adăugat: "Este puțin probabil ca Kremlinul să pregătească un atac iminent cu bombă murdară sub pavilion fals. Afirmațiile lui Șoigu continuă o campanie de informare rusească de lungă durată".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina