x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Razboiul rece si nuclear

Razboiul rece si nuclear

de Ana Ilie    |    28 Noi 2005   •   00:00

Guvernul polonez a facut public un document din arhivele secrete ale Armatei, o harta datand din timpul Razboiului Rece, in care sunt detaliate planurile sovieticilor de a invada Germania, Belgia si Olanda, ca raspuns la un eventual atac nuclear din partea NATO.

MESAJ DUR. Potrivit cotidianului britanic The Independent, guvernul de centru-dreapta de la Varsovia a transmis, prin deconspirarea acestui document, un puternic mesaj politic Rusiei. Intocmita in 1979, harta ilustreaza cu ciuperci nucleare rosii si albastre orasele care ar fi urmat sa fie supuse unui atac sovietic cu bombe atomice, anume Bruxelles, Antwerp, München si Stuttgart. Fortele sovietice detasate in toata Europa ca raspuns la atacul Aliantei Nord-Atlantice par insa a se opri in mod misterios inainte de a ataca Franta si Marea Britanie.

In schimb, atacul NATO a fost imaginat ca incepand din Polonia, taind tara in doua. Potrivit oficialilor, doar batalia pentru Polonia, dintre sovietici si fortele NATO, ar fi cauzat moartea a cel putin doua milioane de persoane.

MODELUL GERMAN
Polonezii au actionat conform cu retorica nationalista si antirusa care defineste politica lor postcomunista. Mai mult, Radoslaw Sikorski, ministrul Apararii, a declarat ca nu au existat consultari cu Moscova inainte de dezvaluirea documentului, fapt ce ar putea conduce la o racire mai profunda a relatiilor dintre cele doua state. Sikorski a promis ca va mai face publice inca 1.700 de documente de arhiva, printre care statutul Pactului de la Varsovia, protocoalele comitetelor politice si militare ale acestei organizatii si documente privind suprimarea revoltei de la Praga, din 1968. Modelul pe care il urmeaza polonezii este cel trasat de Institutul Gauck din Berlin, care a facut publice dosarele politiei politice est-germane Stasi.

×
Subiecte în articol: externe