x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacţia Israelului la adresa Suediei în urma deciziei de a recunoaşte statul Palestina

Reacţia Israelului la adresa Suediei în urma deciziei de a recunoaşte statul Palestina

05 Oct 2014   •   10:47
 Reacţia Israelului la adresa Suediei în urma deciziei de a recunoaşte statul Palestina

Israelul a criticat decizia noului premier suedez Stefan Lovfen de a recunoaşte 'statul Palestina', o premieră pentru o ţară occidentală membră a Uniunii Europene. 

'Şeful diplomaţiei Avigdor Lieberman regretă declaraţiile premature făcute de noul premier (suedez) asupra recunoaşterii de către Suedia a unui stat palestinian, chiar înainte se pare de a fi avut timp să studieze problema în profunzime', a reacţionat biroul ministrului de externe israelian într-un comunicat preluat de AFP. 

'Premierul Lovfen trebuie să înţeleagă faptul că nicio declaraţie sau acţiune a unei părţi externe nu poate să se substituie negocierilor directe dintre cele două părţi', israeliană şi palestiniană, se mai arată în comunicatul menţionat. 

Biroul şefului diplomaţiei israeliene precizează că ambasadorul Suediei în Israel, Carl Magnus Nesser, 'va fi invitat pentru discuţii la Ministerul de Externe' israelian. 

În discursul său de vineri cu privire la politica generală a Suediei, premierul Stefan Lovfen a declarat că ţara sa va recunoaşte 'statul Palestina', subliniind că soluţia la conflictul israeliano-palestinian presupune crearea a două state. 

Anunţul premierului suedez a fost salutată de negociatorul şef palestinian Saëb Erakat care a evocat o decizie 'curajoasă', făcând apel şi la alte state ale UE să urmeze acest exemplu. SUA au considerat însă că demersul premierului Stefan Lovfen este 'prematur'.

 

×