x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacție după căderea unei rachete în Belarus. Ambasadorul Ucrainei, convocat la Ministerul de Externe de la Minsk

Reacție după căderea unei rachete în Belarus. Ambasadorul Ucrainei, convocat la Ministerul de Externe de la Minsk

de Redacția Jurnalul    |    29 Dec 2022   •   18:15
Reacție după căderea unei rachete în Belarus. Ambasadorul Ucrainei, convocat la Ministerul de Externe de la Minsk
Sursa foto: Hepta

Ambasadorul Ucrainei în Belarus, Igor Kizim, a fost convocat joi după-amiază la sediul Ministerului de Externe de la Minsk, ca reacţie la căderea unei rachete ucrainene pe teritoriul acestei țări.

Ministerul belarus de Externe i-a înmânat o notă de protest ambasadorului ucrainean.

"Am cerut Ucrainei să efectueze o investigaţie completă privind circumstanţele lansării rachetei, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili, pentru a evita, în viitor, astfel de incidente, care pot avea consecinţe catastrofale pentru toată lumea", a declarat Anatoli Glaz, un oficial din cadrul Ministerului de Externe de la Minsk, citat de Sky News.

Autorităţile de la Minsk au anunţat, joi, că o rachetă antiaeriană lansată de armata ucraineană a căzut pe teritoriul Belarusului, în contextul conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina. Racheta a căzut în zona Harbacea, la aproximativ 15 kilometri de frontiera Ucrainei cu Belarusul.

Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, cel mai probabil, racheta antiaeriană de tip S-300 a deviat de la traiectorie, "într-un mod similar cu incidentul produs în Polonia". O altă variantă este ca racheta să fi fost doborâtă de sistemele antiaeriene belaruse. Ancheta militară va stabili cu certitudine circumstanţele evenimentului. Este prima dată de la începutul războiului din Ucraina când Belarusul, principalul aliat al Rusiei, raportează căderea unei rachete pe teritoriul său.

În noiembrie 2022, o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei, provocând moartea a două persoane şi generând temeri privind izbucnirea unui război direct între NATO şi Rusia. Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia în cazul incidentului din Polonia, dar experţii NATO au stabilit că a fost o rachetă antiaeriană ucraineană.

×
Subiecte în articol: ucraina belarus minsk racheta