x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Recep Erdogan, indezirabil în Austria

Recep Erdogan, indezirabil în Austria

28 Feb 2017   •   19:30
Recep Erdogan, indezirabil în Austria
Sursa foto: Kayhan Ozer/AP

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, nu este binevenit în Austria pentru a face campanie înaintea unui referendum care ar urma să aibă loc în aprilie și care este destinat să-i sporească în mod considerabil atribuțiile, a anunțat, ieri, șeful diplomației austriece, Sebastian Kurz, relatează AFP.

„Președintele turc poate veni în Europa și în Austria pentru vizite oficiale bilaterale, dar nu pentru a exporta campania electorală turcă în Austria”, a declarat Kurz, într-un mesaj pe contul său de Facebook. El a precizat că un posibil miting al șefului statului turc în Austria ar crește „diviziunile” și „tensiunile” în interiorul comunității turce din această țară. Circa 360.000 de persoane de origine turcă trăiesc în Austria, dintre care 117.000 de cetățeni turci. Prim-ministrul turc, Binali Yildirim, a anunțat, la jumătatea lunii februarie, că Erdogan intenționează să se deplaseze în Europa în cadrul campaniei sale pentru referendum, fără a preciza totuși în ce țări. Sosirea lui Erdogan în Austria, în vara anului 2014, în cadrul campaniei sale pentru alegerile prezidențiale, „a creat tensiuni între susținătorii AKP (partidul lui Erdogan) și turci de origine kurdă”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe austriac.

Relații bilaterale încordate

Relațiile dintre Ankara și Viena au devenit tensionate, în urma represiunii ce a urmat tentativei de puci contra lui Erdogan, în iulie 2016.  Adresându-se presei străine, noul președinte austriac, Alexander Van der Bellen, s-a declarat alarmat de „o evoluție dramatică în materie de stat de drept, democrație, drepturi ale omului și libertăți fundamentale” în Turcia. Aflată în avangarda unei abordări dure față de Turcia în ultimele luni, Viena cere „înghețarea” negocierilor de aderare a Turciei la UE.

Turcii sunt chemați să se pronunțe în aprilie, prin referendum, asupra unei revizuiri a Constituției, ce vizează transferarea întregii puteri către Erdogan

×
Subiecte în articol: recep erdogan