x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RECORD ULUITOR stabilit de NASA pe Marte

RECORD ULUITOR stabilit de NASA pe Marte

29 Iul 2014   •   11:39
RECORD ULUITOR stabilit de NASA pe Marte

Micul vehicul Opportunity, lansat de NASA pe Marte în 2004, a parcurs pe Planeta Roşie o distanţă mai mare decât orice alt vehicul care a rulat pe un alt corp ceresc, a anunţat agenţia spaţială americană, citată de AFP.

De la sosirea sa pe Planeta Roşie, Opportunity, vehicul alimentat cu energie solară, a acoperit 40 de kilometri, depăşind astfel recordul oficial stabilit de robotul Lunokhod 2, lansat pe Lună de fosta Uniune Sovietică, în anul 1973.

'Opportunity a mers mai mult decât orice alt vehicul care s-a deplasat pe suprafaţa unei alte lumi', a declarat John Callas, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul bazei NASA din Pasadena, California.

Acest lucru 'este remarcabil, dacă luăm în considerare că Opportunity nu trebuia să ruleze iniţial decât un kilometru şi că nu a fost conceput pentru astfel de distanţe', a adăugat el.

Opportunity şi robotul geamăn ieşit din funcţiune, Spirit, au descoperit urme de medii umede pe Marte, unele dintre acestea putând fi propice pentru viaţă. Opportunity explorează în prezent craterul Endeavour de pe Marte.

Robotul Curiosity, lansat în 2012, s-a deplasat până în prezent doar 8,6 km, a precizat NASA pentru AFP, iar destinaţia sa finală, explorarea craterului Gale, nu îi va permite teoretic să ruleze cât a parcurs predecesorul Opportunity.

Potrivit NASA, Lunokhod 2, care a aselenizat pe Lună la 15 ianuarie 1973, a parcurs 39 km în mai puţin de cinci luni. Aceasta cifră se bazează pe calcule recente, efectuate folosind imaginile de pe un modul de recunoaştere din jurul Lunii, pe care se pot vedea urmele lăsate de Lunokhod pe solul lunar, precizează AFP, conform Agerpres.

×