În ultimele săptămâni, nu doar liderii UE, ci chiar și conducerea conservatoare a Partidului Creștin-Democrat german (CDU) a adus în discuție ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu.
La congresul partidului său, de la începutul lunii mai, CDU a adoptat o propunere conform căreia tinerii ar trebui să fie obligați să fie în serviciul militar o anumită perioadă, fie în armată, fie în sectorul social.
Concomitent, Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, a făcut recent o declarație similară, afirmând că ar extinde recrutarea pe întreg continentul.
Germania a renunțat la recrutare în 2011, iar aceasta ar urma să fie reintrodusă treptat, au dezvăluit surse de la Berlin.
Fostul serviciu militar obligatoriu ar urma să fie reintrodus sub forma unui an de muncă în folosul comunității, fie în cadrul armatei, fie într-o instituție socială. Inițiativa ar deschide, de asemenea, posibilitatea ca femeile să intre în armată.
Guvernul german ar urma să reintroducă recrutarea pe baza mai multor scenarii, făcând-o obligatorie pentru toți tinerii de 18 ani.
La Berlin, modelul suedez este considerat de mulți ca fiind un exemplu, toți cetățenii din țara nordică, bărbați și femei, fiind obligați să se înregistreze și, în același timp, să se exprime, dacă vor să servească în armată. În Suedia, doar o mică parte dintre cei care au împlinit vârsta legală sunt înrolați efectiv în armată.
După ce a suspendat obligativitatea înrolării în 2010, Suedia a reintrodus această prevedere în 2017. Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat că „desigur, fiecare ţară ia propria sa decizie privind modul de recrutare şi desfăşurare a soldaţilor. Cred că noi am găsit un model corespunzător pentru Suedia.”.
În regatul scandinav, nu sunt recrutaţi toţi tinerii de ambele sexe din fiecare generaţie. Fiecare primeşte un chestionar, iar unii sunt invitaţi pentru instrucţie. Ulterior, un grup selecţionat primeşte oferte de angajare în armată.
Germania nu este singura țară care revizuiește ideea serviciului militar obligatoriu, Danemarca plănuind să introducă recrutarea femeilor în 2026.
Țările cu serviciu militar obligatoriu
Serviciul militar este obligatoriu în următoarele țări europene: Cipru, Grecia, Austria, Austria, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Finlanda, Suedia și Danemarca.
Letonia a fost cea mai recentă țară care a reintrodus acest sistem. Toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani au fost nevoiți să se înroleze din nou în 2023, pentru 11 luni de serviciu obligatoriu, la doar 16 ani de la abolirea acestuia, în timp ce serviciul militar este voluntar pentru femei. Decizia statului baltic a fost influențată de agresiunea rușilor în Ucraina.
Lituania a hotărât, în 2015, să introducă serviciul militar obligatoriu, tot ca răspuns la situația geopolitică.
Finlanda tocmai a decis, de asemenea, serviciul militar obligatoriu, cu perioade de 165, 255 sau 347 de zile.
De la vârsta de 18 ani, toți bărbații pot fi chemați în armată, iar serviciul militar este obligatoriu până la vârsta de 30 de ani, după care finlandezii sunt considerați rezerviști.
Exemplul suedez, deja menționat, este o curiozitate în Europa, unde și femeile, pe lângă bărbați, se pot înrola pe baza declarației lor.
În Grecia, serviciul militar este obligatoriu între 19 și 45 de ani, de obicei timp de 9-12 luni, durata depinzând de tipul de armă, iar în Cipru este obligatoriu pentru cei care au peste 18 ani.
În Danemarca, serviciul militar este similar cu sistemul maghiar abolit. Tinerii de 18 ani trebuie să presteze serviciu militar timp de 4-12 luni, însă acesta poate fi înlocuit cu muncă în folosul comunității.
Cei care doresc să își continue studiile după liceu pot amâna serviciul militar obligatoriu până la vârsta de 25 de ani.
În Austria, în cadrul unui referendum desfășurat în 2013, peste 59% din populație a votat în favoarea recrutării, toți bărbații urmând să presteze serviciul militar de opt luni, care poate fi înlocuit, de asemenea, cu muncă în folosul comunității.