x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum asupra cotelor de migranți

Referendum asupra cotelor de migranți

de Şerban Mihăilă    |    11 Mai 2016   •   21:00
Referendum asupra cotelor de migranți

Parlamentul ungar a aprobat, ieri, propunerea guvernului de la Budapesta privind organizarea unui referendum asupra introducerii unui sistem de cote obligatorii de migranți propus de UE. Inițiativa executivului condus de Viktor Orban a fost aprobată cu 136 de voturi pentru și cinci împotrivă.

Parlamentarii au aprobat alocarea a cel mult 4,9 miliarde de forinți (15,5 milioane de euro) pentru acest referendum. Decizia forului legislativ ungar poate fi atacată la Curtea Constituțională în termen de 15 zile, iar în cel mult 30 de zile de la data depunerii apelului această instanță trebuie să dea o hotărâre, anunță agenția MTI, citată de Agerpres.  Apoi, în termen de 15 zile, președintele Ungariei va trebui să anunțe convocarea referendumului, care va loc între a 70-a și a 90-a zi după acest anunț. Justificarea guvernului ungar pentru un referendum pe tema propunerii Comisiei Europene de a introduce un sistem de cote obligatorii de migranți în statele membre este acela că ''doar cetățenii ungari, nu Bruxelles-ul, pot decide alături de cine doresc să trăiască în propria lor țară''.

Potrivit aceleiași surse, întrebarea care va fi adresată cetățenilor cu drept de vot va fi: “Doriți să autorizați Uniunea Europeană să mandateze reinstalarea cetățenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Adunării Naționale?” Întrebarea a fost prezentată la finalul lunii februarie, în numele guvernului de la Budapesta, de către Antal Rogan, șeful de cabinet al premierului ungar. Săptămâna trecută, Rogan a afirmat că referendumul ar putea avea loc în septembrie sau în prima săptămână din octombrie. Tot ieri, parlamentarii ungari au adoptat o serie de amendamente prin care vor fi reduse ajutoarele sociale pentru migranți, care vor fi eligibile doar pentru anumite tipuri de ajutoare de care beneficiază cetățenii ungari. Amendamentele respective limitează durata șederii migranților în centrele de primire la o lună, față de 60 de zile, cum este stipulat în prezent. De asemenea, condițiile de eligibilitate pentru solicitarea unui permis de ședere în Ungaria vor fi mai stricte, în contextul în care un număr semnificativ de cetățeni ai unor țări în curs de dezvoltare au abuzat de acest sistem într-o manieră care ulterior a împiedicat expulzarea lor de către autoritățile ungare, mai precizează sursa citată.

Propunerea Comisiei Europene de a amenda statele membre care nu acceptă să primească migranți cu 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat este “scandalos”, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, pentru postul public de radio. El a precizat că fiecare ungur a primit în jur de 4.000 de euro în fonduri de la Bruxelles în ultimii șapte ani, iar 250.000 de euro ar însemna în medie pentru fiecare cetățean al țării câștigurile din 39 de ani.  

Orban i-a acuzat pe liderii de la Bruxelles că trăiesc într-un turn de fildeș. “Nu înțeleg realitatea și nu-și dau seama despre ce vorbesc”, a spus el

 

 

×