Consiliul Europei estimează, într-un raport preliminar, că referendumul de duminică, prin care se supune la vot realipirea Crimeii la Rusia, nu este compatibil cu principiile constituţionale, a susţinut sâmbătă un purtător de cuvânt al acestei organizaţii paneuropene, transmite AFP.
Purtătorul de cuvânt al secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a confirmat pentru AFP informaţiile publicate de media germană şi austriacă în acest sens, citându-l pe ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz.
Şeful diplomaţiei austriece a precizat pentru presă că raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia, care reuneşte specialişti europeni în drept constituţional şi este legat de Consiliul Europei, a ajuns la concluzia că separarea Crimeii de Ucraina este ilegală sub raport constituţional.
Austria deţine în prezent preşedinţia comitetului de miniştri, 'organul executiv' al Consiliului Europei care reuneşte miniştrii de externe din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei şi reprezentanţii lor.
'Pot confirma anunţul făcut de ministrul austriac de externe' cu privire la existenţa acestui raport, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că acest raport preliminar, ce urmează să fie supus aprobării în sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia la 21 martie, indică faptul că un astfel de referendum 'nu este compatibil cu principiile constituţionale şi cu standardele democratice'.
Thorbjorn Jagland, care a fost la 10 martie la Kiev alături de Sebastian Kurz, le-a solicitat experţilor Comisiei de la Veneţia să 'examineze legalitatea' acestui referendum ce a fost anunţat pentru data de 16 martie de rusofonii din Crimeea.
Consiliul Europei, organism înfiinţat în 1949 şi care are sediul la Strasbourg (Franţa), este o organizaţie interguvernamentală ce regrupează în prezent 47 de state, printre care cele 28 de state membre UE şi Turcia. Ucraina şi Rusia au devenit membre din 1995 şi respectiv 1996. Obiectivul principal al acestei organizaţii este apărarea democraţiei, a drepturilor omului şi a principiilor statului de drept.
De asemenea, mai mulţi lideri europeni au calificat acest referendum drept 'ilegal', printre care cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez, François Hollande.