Sindicatele franceze au chemat din nou salariaţii la grevă şi manifestaţii joi, 22 mai, în semn de prostest împotriva reformei sistemului de pensionare şi a prelungirii perioadei de cotizaţie de la 40, la 41 de ani.
Sindicatele franceze au chemat din nou salariaţii la grevă şi manifestaţii joi, 22 mai, în semn de prostest împotriva reformei sistemului de pensionare şi a prelungirii perioadei de cotizaţie de la 40, la 41 de ani.
De cîteva zile şi pescarii francezi sunt în grevă, protestele lor împotriva creşterii preţului la carburanţi, avînd drept consecinţă blocarea majorităţii porturilor din Franţa şi ciocniri violente cu poliţia. Nemulţumirile sociale pară să cîştige puţin cîte puţin şi celelalte sectoare.
MANIFESTAŢII. Joi, principalele cinci confederaţii sindicale franceze au organizat manifestaţii în peste 80 de oraşe pentru “apărarea pensiei solidare” şi împotriva prelungirii duratei de cotizaţii pentru pensie. “Să refuzăm să muncim pînă la moarte” a fost principala deviză a manifestanţilor. Sindicatele prevedeau o nouă demonstraţie de forţă după grevele şi manifestaţiile funcţionarilor publici, care au avut loc în 15 mai, sperînd la peste 500.000 de manifestanţi în toată Franţa. Participarea n-a fost însă pe măsura aşteptărilor, doar cateva mii de manifestanţi în Paris, între 11.000 şi 25.000 la Nantes, între 8.000 şi 60.000 la Marsilia..
GREVE. Joi dimineaţa, în ciuda preavizelor de grevă depuse de sindicatele de la căile ferate, transporturi şi Air France, transporturile în comun din Paris funcţionau aproape normal, la fel, şi traficul aerian.
În schimb, postul de radio France inter şi-a anulat ştirile de dimineaţă din cauza grevei angajaţilor, compania France Telecom a declarat că 18% din personalul său este în grevă, iar Poşta a avut 9% grevişti.
Marsilia a fost oraşul care a avut cel mai mult de suferit de pe urma grevelor. După ciocnirile violente, care au avut loc zilele trecute în portul autonom, între pescarii protestatari şi poliţie, joi, transporturile în comun au intrat în grevă, doar 30% din liniile de autobuz şi metrou fiind funcţionale.
PROTESTE ÎN ŞCOLI. Profesorii, angajaţii din Ministerul Educaţiei Naţionale şi părinţii elevilor de liceu se pregătesc şi ei pentru manifestaţia de sîmbătă, 24 mai, cînd sindicatele din învăţămînt i-au chemat la proteste împotriva politicii guvernamentale în acest domeniu. Guvernul anunţase o suprimare a 11.200 de posturi din învăţămînt, începînd cu redeschiderea anului şcolar, în septembrie 2008, iar anunţul preşedintelui Sarkozy privind asigurarea unui “serviciu minim” în zilele de grevă nu a făcut decît să toarne gaz peste foc.
MOTIVE. Legea care prevede reformarea sistemului de pensii cu prelungirea perioadei de cotizaţii de la 40 la 41 de ani, supranumită şi “legea Fillon”, a fost adoptată în 2003. Primul-ministru a decalarat miercuri seara postului de televiziune France 2 că nu există nici un motiv de a reveni asupra acestei legi. Sindicatele denunţă însă un “blocaj guvernamental” în ceea ce priveşte acest dosar şi cer “garanţii asupra nivelului pensiei”, “recunoaşterea dificultăţii unor meserii” înainte de orice prelungire a duratei de cotizări. Sindicatele mai susţin că nu se poate prelungi durata muncii fără ameliorarea ratei de angajare a seniorilor, în acest domeniu, Franţa ocupînd unul din ultimele locuri în Europa, cu o cifră care abia atinge 38%.