O conversaţie privată între premierul Marii Britanii, David Cameron şi fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg, a fost înregistrată de microfoanele ambientale ale jurnaliştilor prezenţi la un eveniment desfăşurat vinerea trecută.
În timpul conversaţiei, Cameron îi povesteşte lui Bloomberg cum a primit regina Elisabeta a II-a vestea că scoţienii au respins desprinderea de Marea Britanie în cadrul referendumului din 18 septembrie.
"Definiţa uşurării este atunci când primul ministru al Marii Britanii îi telefonează reginei şi îi spune: Totul e bine, totul e ok. A fost straşnic. Regina a tors (ca o pisică n.r.) la celălalt capăt al liniei", poate fi auzit Cameon zicându-i lui Bloomberg.
Premierul britanic vorbeşte apoi de temerile pe care le-a avut atunci când sondajele arătau că desprinderea Scoţiei de Marea Britanie ar putea deveni o realitate.
"N-ar fi trebuit să fie un rezultat atât de strâns... Până la urmă nu a fost, dar a fost un moment în timpul campaniei când aşa părea...".
Bloomberg, primar al New York-ului între anii 2002 şi 2013, poate fi auzit zicându-i lui Cameron: "Dar aşa este presa. Trebuie să aibă câte un subiect".
Cameron îi răspunde: "Am mai zis-o. Aş vrea să-i găsesc pe cei care au făcut sondajele de opinie şi să-i dau în judecată pentru ulcerul la stomac pe care l-am făcut şi pentru calvarul prin care am trecut. Au fost momente foarte tensionate".
În cadrul referendumului de pe 18 septembrie 2.001.962 de scoţieni au votat "Nu" pentru independenţă, în timp ce 1.617.989 au votat "Da" pentru independenţă, o aproximare procentuală dând un rezultat de 55% pentru "Nu" şi 45% pentru "Da".
Sondajele arătau, în ultimele săptămâni de dinainte de scritin, că diferenţa dintre cei care voiau independenţa şi cei care voiau să rămână în cadrul Marii Britanii se înscria în marja de eroare.
Înainte de referendum, cancelaria reginei a anunţat că aceasta nu se va implica în campania pro sau contra independenţei, singurul comentariu al Elisabetei a II-a pe marginea referendumului fiind că scoţienii "ar trebui să se gândească cu multă grijă la viitor".