x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Relaţia cu România nu intră în priorităţile Partidului Democrat din Moldova!

Relaţia cu România nu intră în priorităţile Partidului Democrat din Moldova!

de Ovidiu Ciutescu    |    31 Iul 2009   •   00:00

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu şi Dumitru Diacov - preşedinte de onoare al formaţiunii politice, au venit astăzi, la Chişinău, în faţa presei pentru a vorbi despre problemele cu care se confruntă republica de peste Prut, dar şi despre tendinţele politice de după primele alegeri pierdute de comunişti. Paradoxal, în atenţia PDM nu intră, ca prioritate, normalizarea relaţiilor dintre Moldova şi România!



Marian Lupu, preşedintele PDM a punctat ţintarul care trebuie urmărit de Moldova în perioada imediat următoare. "Avem câteva condiţii: 1. Renunţarea la limbaj violent, 2. Elaborarea unui plan anti-criză, 3. Instituirea unei anchete internaţionale, pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie. Instituirea unei moratoriu referitor la acest subiect. 4. Transformarea Moldova 1 într-o instituţie media cu adevărat publică, 5. neimplicarea politicului în economie, 6. reformarea şi depolitizarea organelor de stat, 7. reluarea dialogului cu Fondul Monetar Internaţional, 8. iniţierea dialogului pentru semnarea acordului de asociere cu UE, 9. stabilirea unui parteneriat durabil cu partenerii noştri, inclusiv Rusia, 10. relansarea negocierilor 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean", a enumerat liderul PDM, citat de unimedia.md.

De asemenea, Marian Lupu a recunoscut că astăzi va începe dialogul dintre PDM şi celelalte formaţiuni politice pentru realizarea unei coaliţii care să permită numirea preşedintelui. "Să nu uităm că vom avea nevoie de 8 voturi în Parlament pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Azi vom începe dialogul cu partidele liberale, pentru a determina care sunt tangenţele noastre.Venim să discutăm de pe picior de egalitate. Vom dialoga şi cu Partidul Comuniştilor, dar nu vom proceda aşa cum procedează PCRM, refuzând orice dialog politic. Ştiu că avem viziuni comune, dar doresc să verific şi unele poziţii mai speciale. Vom insista asupra caracterului social al economiei Republicii Moldova. Există şi un şir de subiecte ce ţin de politică externă. Pledăm pentru păstrarea caracterului unitar al ţării noastre, ca să nu fim parte la niciun bloc militar şi păstrarea unui parteneriat strategic cu partenerii noştri din est", a explicat liderul PDM.


"Vom face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare democratică. Le dau un sfat comuniştilor. Ei au acum şansa să demonstreze că se gândesc la soarta ţării" - Dumitru Diacov, preşedinte onorific al PDM

×
Subiecte în articol: moldova basarabia prut alegeri moldova 2009