x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Relatia NATO-UE scartaie din toate incheieturile

Relatia NATO-UE scartaie din toate incheieturile

de Radu Tudor    |    16 Noi 2005   •   00:00
Relatia NATO-UE scartaie din toate incheieturile

In momentul de fata, cooperarea NATO cu Uniunea Europeana este una "strategica, pe hartie", se vaita oficialii Aliantei.

Luni, la Cartierul General al NATO din Bruxelles, o delegatie din Romania a avut o serie de intalniri cu reprezentanti ai diviziilor Aliantei. Programul a fost organizat de Divizia de Diplomatie Publica a NATO impreuna cu organizatia Casa NATO din tara noastra, cu scopul de a familiariza liderii de opinie, analistii, reprezentantii media si ai societatii civile cu modul de organizare si cu actiunile Aliantei. In premiera, din delegatia romana a facut parte si un reprezentant al Bisericii, Inalt Prea Sfintia Sa Nifon Mihaita, Arhiepiscop de Targoviste.

DIFICULTATI. Discutiile pe marginea operatiunilor curente ale NATO au relevat faptul ca, in momentul de fata, cooperarea cu Uniunea Europeana este una "strategica, pe hartie", dupa cum s-a exprimat unul din reprezentanti. Un inalt oficial a precizat chiar faptul ca "relatia cu Uniunea Europeana este chiar dificila, cel putin in privinta combaterii terorismului si a neproliferarii armelor de distrugere in masa". Aceasta disfunctionalitate grava din NATO si UE este cu atat mai surprinzatoare, cu cat cartierele generale ale celor doua institutii se afla in acelasi oras - Bruxelles, la doar 30 de minute distanta. Un alt element paradoxal este acela ca responsabilul politicii UE pentru afaceri externe si securitate este Javier Solana, nimeni altul decat fostul secretar general al NATO.

SUMMIT: 2006 SI 2008. Din expunerile facute de specialistii NATO a rezultat faptul ca Alianta este in momentul de fata implicata in cea mai ampla desfasurare de forte din istoria sa, cu peste 30.000 de militari din 26 de tari membre si 15 partenere. Teatrele de operatiuni includ zona Balcanilor de Vest, Marea Mediterana, Afganistan, Irak, Sudan si Pakistan pentru operatiuni de ajutor umanitar. Caracterul global al actiunilor NATO devine evident si este un aspect intens dezbatut in reuniunile saptamanale ale Consiliului Nord-Atlantic.

O preocupare speciala o reprezinta discutiile cu Rusia si eforturile politice pentru a convinge Moscova sa-si respecte angajamentele privind retragerea trupelor din tari independente, precum Republica Moldova.

Ambasadorul Romaniei la NATO, Bogdan Mazuru, ne-a precizat ca Alianta pregateste doua summit-uri importante, ce vor avea loc in 2006 si 2008, ultimul fiind probabil dedicat unei viitoare extinderi.

"Suntem membri NATO, participam la toate discutiile importante si pe viitor ne intereseaza ca Romania sa aiba o voce respectata aici, la Cartierul General, data fiind contributia noastra politica si militara deloc de neglijat la operatiunile NATO", a precizat Mazuru.
×
Subiecte în articol: externe nato