x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Relaţiile Statelor Unite cu Arabia Saudită s-au îmbunătăţit în ultimele luni

Relaţiile Statelor Unite cu Arabia Saudită s-au îmbunătăţit în ultimele luni

de Redacția Jurnalul    |    16 Mar 2023   •   09:15
Relaţiile Statelor Unite cu Arabia Saudită s-au îmbunătăţit în ultimele luni
Sursa foto: Hepta

Administraţia SUA a observat o îmbunătăţire graduală şi semnificativă a relaţiilor cu Arabia Saudită, în pofida acordului acestei ţări de normalizare a relaţiilor cu Iranul prin intermediul Chinei, afirmă oficiali de la Washington, citaţi de site-ul Axios.com.

Relaţiile dintre Washington şi Riyad au fost tensionate de la începerea mandatului Administraţiei Joseph Biden, iar criza s-a amplificat în octombrie 2022, când Arabia Saudită a acceptat reducerea volumului producţiei de petrol.

Acordul de reluare a relaţiilor diplomatice între Arabia Saudită şi Iran este perceput ca fiind o victorie a Chinei şi o problemă pentru politica SUA în Orientul Mijlociu. Dar Washingtonul încearcă să minimizeze amploarea influenţei Beijingului.

"Saudiţii au acceptat posibilitatea redeschiderii unei ambasade la Teheran în următoarele două luni. (...) Este o revenire la situaţia din 2016", a afirmat un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Conform oficialului american, Administraţia Biden nu consideră că acţiunile Beijingului de a reduce tensiunile între Riyad şi Teheran reprezintă o problemă atât timp cât nu se configurează o cooperare militară sau tehnologică.

Un alt oficial american a declarat că în ultimele luni relaţiile dintre Washington şi Riyad s-au îmbunătăţit. "Suntem într-o situaţie mai bună", a precizat oficialul de la Washington.

Un oficial israelian a transmis, în urmă cu câteva zile, că Guvernul Israelului consideră că acordul Iranului şi Arabiei Saudite de normalizare a relaţiilor este efectul poziţiei slabe a Statelor Unite şi a fostului Guvern israelian faţă de regimul de la Teheran.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: statele unite arabia saudita