x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reportaj / Al-Jazeera, despre criza din România

Reportaj / Al-Jazeera, despre criza din România

de Irina Cristea    |    12 Mar 2009   •   00:00

Efectele crizei asupra pieţei muncii din România şi împrumutul pe care autorităţile de la Bucureşti îl negociază cu Fondul Monetar Internaţional au parte de o amplă prezentare pe site-ul postului de televiziune Al-Jazeera.



O corespondenţă din Mioveni spune povestea unui cuplu care lucra "la o uzină auto din zonă". Credeau că au un serviciu sigur, numai că, după 15 ani de muncă, Marian şi Maria Florea au aflat că fabrica se închide. "Toţi cei 250 de angajaţi ne făceam griji pentru locurile noastre de muncă. Ştiam că în America sunt probleme, dar nimeni nu ne spusese că şi noi suntem în criză", spune Marian Florea. Recesiunea economică le-a schimbat viaţa în mod dramatic.

"ECONOMIE VULNERABILĂ"
Reportajul Al-Jazeera face referire şi la problemele de la uzinele Dacia-Renault, folosind acest exemplu pentru a ilustra efectele crizei asupra economiei româneşti, descrisă drept "extrem de vulnerabilă". "Roata norocului s-a întors pentru România, care era, anul trecut, una dintre ţările cu cea mai mare rată a creşterii economice", se arată în text.

Împrumutul pe care România îl solicită FMI este, de asemenea, adus în discuţie, Al-Jazeera menţionând că suma vehiculată este de 25 miliarde de dolari. Bani pe care România este, acum, obligată să îi ceară, crede fostul premeir Adrian Năstase, citat de postul din Qatar. "Nu am acordat atenţia cuvenită «tsunami-ului» care se îndrepta spre România. Semnele erau clare şi este foarte rău ca n-am luat nici o măsură mai devreme", a spus Năstase.

×
Subiecte în articol: externe